Kurti poslao opasnu poruku preko svetskog medija: "Brinemo da uklanjanje barikada ne može isključiti žrtve"

List navodi da Kurti kaže da "Priština zbog toga želi da bude što je moguće pažljivija kako bi bila sigurna da neće doći do destabilizacije i da će postojati relativni mir i bezbednost"

  • 10
Politika 1 Kosovo Albin Kurti Foto: Profimedia/ddp USA/Kazuki Oishi

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da, kako je naveo, „brine" da uklanjanje barikada na severu Kosovu i Metohiji "ne može isključiti žrtve“, piše Gardijan.

U tekstu pod naslovom "Kosovski premijer kaže da Rusija rasplamsava tenzije u Srbiji dok rat u Ukrajini posustaje", list navodi da Kurti kaže da "Priština zbog toga želi da bude što je moguće pažljivija kako bi bila sigurna da neće doći do destabilizacije i da će postojati relativni mir i bezbednost".

"Međutim, ovo kršenje zakonitosti i ustavnosti ne možemo dozvoliti zauvek. Dakle, da, ovo mora da se završi, što pre to bolje”, rekao je Kurti.

Dodao je da se i EU i SAD slažu da barikade treba ukloniti, ali da su oni takođe zabrinuti kako bi Beograd to mogao da "iskoristi i zloupotrebi".

Kurti tvrdi da Rusija podstiče tenzije između Beograda i Prištine zbog posustajanja rata u Ukrajini i dodaje da je "zabrinut da bi napeta situacija mogla eskalirati u korist Vladimira Putina s obzirom da su ruske i srpske snage izvele 104 zajedničke vojne vežbe 2021. godine"

„Mislim da je briga naših zapadnih partnera i prijatelja veza Beograda sa Moskvom. Ne znamo kako bi one mogle da budu operativne u slučaju podizanja tenzija, ka eskalaciji na severu", rekao je Kurti, prenosi Gardijan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    20. decembar 2022 | 10:58

    NATO OKUPATORI SRBIJE ZELE NOVI BALKANSKI RAT A SRBIJA MORA BITI SPREMNA DA SE BRANI !!!

  • Nikitaa

    20. decembar 2022 | 11:54

    Ima nas i Bog je na nasoj strani! Sa verom u Boga, dogodine u Prizren!

  • Pp

    20. decembar 2022 | 13:19

    I u komentarima možemo da se uverimo da veće neprijatelje imamo u svojim redovima medju drugosrbijanskim autošovinistima nego u Šiptarima i ustašama, više njima smeta Srbija i poganije napadaju Srbe nego i Šiptari. Ti izdajnici su najgora sorta ljudi, i nikada nećemo imati stabilnu državu dok prvo njih ne očistimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA