≫ 

Španija neće priznati kandidaturu tzv. Kosova za ulazak u EU

"Španija ne priznaje nezavisnost Kosova, stoga će glasati i protiv bilo kakve proceduralne odluke i protiv davanja statusa kandidata Kosovu"

  • 4
Spanska zastava Foto: Pixabay

Državni sekretar Španije za Evropsku uniju Paskal Navaro izjavio je danas da vlada te države neće podržati kandidaturu tzv. Kosova u EU, jer ne priznaje nezavisnost te teritorije i da će zbog toga glasati protiv bilo kakve proceduralne odluke i davanja statusa kandidata.

"Španija ne priznaje nezavisnost Kosova, stoga će glasati i protiv bilo kakve proceduralne odluke i protiv davanja statusa kandidata Kosovu", rekao je Navaro pred komisijom za EU u Senatu, prenosi portal "notimerika" (notimerica.com).

Navaro je rekao da nakon što je tzv. Kosovo zvanično predalo zahtev za članstvo Češkoj kao predsedavajućoj EU, ali pretpostavlja da će u proceduru ući za vreme švedskog predsedavanja Savetom EU od januara iduće godine.

Kako je rekao, treba da usledi i mišljenje Evropske komisije, a zatim da se o tome raspravlja u Savetu za opšte poslove i da se konačno odlučuje u Evropskom savetu.

"Vlada neće podržati kandidaturu u sadašnjim okolnostima i taj stav se nije promenio", istakao je Navaro.

Španija je jedna od pet zemalja EU, uz Grčku, Kipar, Rumuniju i Slovačku, koje ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova.

Video: KFOR razvukao bodljikavu žicu na Jarinju: Učesnici skupa došli do samog administrativnog prelaza

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA