≫ 

Mirović otvorio stalnu postavku u obnovljenom galerijskom prostoru Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Mirović je posebno istakao da će Pokrajinska vlada naredne godine nastaviti sa modernizacijom prostora ove kulturne institucije

  • 0
Igor Mirović Foto: Pokrajinska Vlada

Stalnu postavku Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u galerijskom prostoru čiju je kompletnu obnovu sa 40 miliona dinara podržala Pokrajinska vlada, otvorio je večeras predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović.

- Zadovoljstvo je biti deo zajedničkog tima koji je sa upravom Spomen-zbirke pokrenuo ovaj važan posao. Uvažili smo potrebe ove galerije i uložili odgovarajuća sredstva kako bismo joj vratili prvobitni sjaj budući da ona od osnivanja do danas znači mnogo za našu nacionalnu kulturu - izjavio je predsednik Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, ovo je mesto susretanja, mesto kulturnih zbivanja, u kojem će svi ljubitelji likovne umetnosti i kulture moći da se dive jednom velikom čoveku i njegovom velikom delu, ali pre svega umetnicima koje je on tokom svog života okupljao, ili ih je kao mecena sabirao u svojoj značajnoj zbirci.

- I ovo veče je omaž Pavlu Beljanskom. Uveren sam da ćemo znati da cenimo sve ono što je on uradio i sve ono što su činili ljudi koji su šezdestih godina sagradili ovaj hram kulture. I naša generacija će, uveren sam, učiniti sve da nastavimo obnovu ovog i svakog drugog hrama kulture sledeći tako misiju naših prethodnika i predstavljajući naše kulturno blago domaćoj i stranoj publici - rekao je Mirović.

Mirović je posebno istakao da će Pokrajinska vlada naredne godine nastaviti sa modernizacijom prostora ove kulturne institucije.

Nakon šest decenija postojanja Spomen-zbirke, u 2022. godini započeta je adaptacija izložbenog prostora muzeja. Prvi put u njegovoj istoriji pristupilo se obnovi izložbene sale u prizemlju, koja je u potpunosti renovirana. Time su obezbeđeni svi uslovi za adekvatno čuvanje i izlaganje umetničkih dela i drugih muzejskih predmeta.

- Godina 2022. za nas je posebna iz više razloga jer smo u njoj obeležili 130 godina od rođenja našeg velikog rodoljuba i darodavca, Pavla Beljanskog, a ovo je i godina velikih materijalnih i ljudskih ulaganja - rekla je upravnica Spomen-zbirke Milana Kvas.

Događaju je prisustvovala i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Video: Bacili supu preko Van Gogovog remek-dela koje vredi 72,5 miliona funti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA