Mirović pustio u rad solarne elektrane u Institutu za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu

U naredne dve do tri godine, prema Mirovićevim rečima, gotovo svi objekti Univerziteta biće u sistemu snabdevanja energijom sa solarnim elektranama

  • 0
Predstavnicima lokalnih samouprava u AP Vojvodini danas su uručeni ugovori Igor Mirović Foto: Tanjug/Vlada AP Vojvodine/Andrej Pap

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović pustio je danas u rad dve solarne elektrane u Institutu za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu.

- Energija je pitanje svih pitanja u narednim godinama. Pustili smo u funkciju dve solarne elektrane kapaciteta 30 i 15 kilovat-časova koje će znatno smanjiti troškove Instituta za električnu energiju. Ovo je odličan primer i verujem da ćemo i druge javne ustanove motivisati da realizuju ovakva ulaganja. Pokrajinska vlada će od naredne godine investirati u izgradnju solarnih elektrana koje će biti instalirane na većini objekata koje koriste fakulteti Univerziteta u Novom Sadu - izjavio je Mirović.

U naredne dve do tri godine, prema Mirovićevim rečima, gotovo svi objekti Univerziteta biće u sistemu snabdevanja energijom sa solarnim elektranama, koje će imati dovoljan kapacitet da podmire elementarnu potrošnju, smanje troškove u okviru Univerziteta i, sledeći primer Instituta za nizijsko šumarstvo i zaštitu životne sredine, omoguće ekološki prihvatljivije i racionalnije korišćenje energije.

- Uverio sam se da Institut za nizijsko šumarstvo i zaštitu životne sredine prednjači ne samo u naučnim dometima već i u praksi na svom oglednom dobru u Kaću i širom Srbije, gde pomaže da se očuvaju autohtone vrste drveća i da se unapredi sistem zaštite - izjavio je Mirović.

Direktor Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Saša Orlović rekao je da je Institut sopstvenim sredstva i uz podršku Pokrajinske vlade izgradio dve solarne elektrane, što je izuzetno značajno u današnje vreme – vreme visokih cena i nedostatka energije.

- Posedujemo i opremu jedinstvenu u regionu koja nam omogućava da bolje upravljamo šumama, kao i uređaje koji prate vitalnost stabala - izjavio je Orlović, nakon predstavljanja potencijala Instituta i opreme koju poseduje.

Događaju je prisustvovao i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević.

Video: Mirović: Predsednik Vučić je inicirao da se svake godine okupljamo povodom ovakvog datuma

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA