≫ 

Hitno saopštenje Stejt departmenta i EU oko stanja na severu KiM

"Sve obaveze Dijaloga moraju se u potpunosti sprovesti bez odlaganja"

  • 54
Kosovo Srbija  Severna Mitrovica policija neredi Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel i portparol visokog predstavnika EU Nabila Masrali izdali su saopštenje zbo dešavanja na severnom delu AP KiM.

"Evropska unija i Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog daljeg napetog stanja na severu Kosova. Pozivamo sve na maksimalnu uzdržanost, da hitno preduzmu mere za bezuslovnu deeskalaciju situacije i da se uzdrže od provokacija, pretnji i zastrašivanja. Radimo sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem na pronalaženju političkog rešenja kako bismo smirili tenzije i dogovorili put dalje u interesu stabilnosti, bezbednosti i blagostanja svih lokalnih zajednica", navodi se u saopštenju.

"Pozdravljamo uveravanja rukovodstva Kosova da ne postoje spiskovi državljana kosovskih Srba koji će biti hapšeni ili procesuirani zbog mirnih protesta i barikada. Istovremeno, vladavina prava se mora poštovati, a svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće se tolerisati", dodaje se.

Sjedinjene Američke Države će podržati rad Evropske unije kroz EULEKS.

"EULEKS će, u skladu sa svojim mandatom, nastaviti da pažljivo prati sve istrage i naknadne postupke kako bi promovisao poštovanje ljudskih prava. Ovo uključuje, posebno, garancije pravičnog suđenja, kao i zaštitu i jednak tretman za pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu", navodi se.

Izraženo je i očekivanje da se tzv. Kosovo i Republika Srbija vrate negovanju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana.

"Sve obaveze Dijaloga moraju se u potpunosti sprovesti bez odlaganja", navedeno je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    28. decembar 2022 | 17:19

    EU i Amerika lažu na smirivanje, oni dižu tenzije i huškaju Kurtija, lažu licemeri!!!

  • Andrej

    28. decembar 2022 | 17:16

    Osim pustanja Pantića i to u kućni pritvor! Što znači da mu šiptarski "ne sud" još visi nad glavom, nema ništa od sudbine još dvojice uhapšenih Srba bivših policajaca, kao i o povlačenju šiptarske policije sa dugim cevima sa severa KiM i gašenje novootvorenih baza na tom delu. A što se tiče šiptarskog obećanja da neće hapsiti Srbe sa barikada, ne pominje se da li možda ne postoji spisak za hapšenje nekih drugih Srba....a barikade će po dogovoru biti sklonjene. Nije puno toga ovde jasno. I samo molim Boga da više ne pominjemo termine tipa "pobeda" i ostalo. Zaista je to više degutantno. Pobeda je kad se Srpska zastava zaviori u centru Prištine! Svi stanovnici šiptari ostanu u svojim kućama i nastave sa svojim životom u normalnoj državi, a teroristi i ekstremisti se nađu ili u zatvoru ili negde u egzilu...ako stignu da uteknu,

  • банаћанин

    28. decembar 2022 | 17:21

    Радо би коментар оставио али би се поновио као и до сада бар десетак пута,недозвољавам да ме више варају лажу СВИ поготово ови којим стално трчимо у "загрњај"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA