Dačić i Plenković se sreli u Zagrebu: "Ako već moramo živeti zajedno, onda da živimo u miru"

Šef srpske diplomatije je u obraćanju poručio Srbima u Hrvatskoj da će Beograd uvek biti uz njih

  • 2

U Zagrebu se održava svečani božićni prijem Srpskog narodnog vijeća kojem prisustvuju prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar za ljudska prava Tomislav Žigmanov, kao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Šef srpske diplomatije je u obraćanju poručio Srbima u Hrvatskoj da će Beograd uvek biti uz njih.

"Mi ne mislimo isto o mnogim pitanjima, ali moramo razgovarati. Zato smo i danas ovde, Vučić je hteo da nađemo mesta za oživljavanje razgovora. Da rešimo sva otvorena pitanja koja imamo. To je moguće kroz normalizaciju intenziviranja političkih odnosa i bez skrivenih agendi", naveo je Dačić čestitajući Hrvatskoj ulazak u zonu Šengena.

"Po onom kako je napisano, Runjanin je komponovao hrvatsku himnu, ali i srpsku pesmu Rado ide Srbin u vojnike. On je rođen u Loznici, živeo u Vinkovcima, umro u Novom Sadu. Kako je to bilo moguće? Zato što smo imali druge neprijatelje, a sad smo jedni drugima neprijatelji. A rezultati popisa nam govore da nam možda nije potrebno da budemo neprijatelji jer se čini da bismo mogli uskoro nestati", poručio je Dačić.

Podsetio je na posetu Zorana Milanovića Srbiji u vreme kada je on bio hrvatski premijer.

"Kad bi neko gledao, ko nas ne zna, Ivicu Dačića i Zorana Milanovića, zar bi mogao tako lako reći ko je Hrvat, a ko je Srbin? Obično se Badnji dan provodi u društvu najmilijih, a ne verujem da smo mi baš najmiliji jedni drugima. Ako već moramo živeti zajedno, onda je red da živimo u miru", rekao je Dačić.

Plenković: Unaprediti odnose uprkos teškom nasleđu

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da mu je drago da još jednu godinu ima priliku da ponovno bude na tom okupljanju.

"Atmosfera je dobra, upravo onakva kakva u ovim trenucima treba biti. Od prvog dana moje vlade, želeo sam da sve nacionalne manjine budu partneri, da gradimo jednakost, da činimo civilizacijske interese, da damo doprinos pomirenju", rekao je Plenković.

Postoji, kaže, teško nasleđe koje opterećuje odnose Hrvatske i Srbije i dodaje da se moraju unaprediti odnosi, ali da se oni temelje na istini, na stvarnim koracima, izvinjenju i pomirenju.

Zato će, ističe, kao vlada činiti sve za one porodice koje i dalje tragaju za nestalima, da grade mostove saradnje. To, dodaje, čini i lično, nekada i na uštrb popularnosti u vlastitom biračkom telu.

Zahvalio je predstavnicima SNV-a i političkim predstavnicima srpske nacionalne manjine na podršci, lojalnosti i iskrenom partnerstvu već sedmu godinu.

"Posebno mi je drago da je hrvatska manjina u Srbiji dobila novi život. Ta je činjenica, da Hrvatska ima člana vlade u Srbiji, nova. To daje vama osobno šansu ali i svim Hrvatima koji žive u Srbiji da artikuliraju svoje ideje", rekao je Plenković.

Prema njegovim rečima, Srbi u Hrvatskoj mogu i treba da doprinesu unapređenju odnosa.

"Hrvatska je rešila sve svoje nacionalne zadatke, u samo 31 godinu statusa međunarodno priznate države. Sada moramo dizati ekonomsiki status građana, da sprečimo sitni lov u mutnom, to neće proći, da neko ide da profitira na menjaju kune u evro. Vlada će unapređivati saradnju sa srpskom manjinom, i s ostalim manjinama. Svima koji su ovde, i svim vernicima pravoslavne veroispovijesti, od srca čestitam Božić", kazao je Plenković.

Video: Dačić za Telegraf.rs: Evropska unija mora da zaustavi svoje čedo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA