≫ 

Reakcije zvaničnika na ranjavanje srpske dece u Štrpcu: Najoštrije osude napada, očekuje se puna istraga

Dečaci su ranjeni u petak na Badnji dan i njima je pružena pomoć u KBC Gračanica

  • 11
blur Ranjeni Miloš i ranjeni Stefan Printskrin: Youtube/Kosovo Online

Nakon što je u petak na Badnji dan došlo do ranjavanja dvojice srpskih dečaka u Štrpcu, usledile su reakcije brojnih zvaničnika, koji su najoštrije osudili napad.

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji izjavio je da je šokiran napadom na dvoje srpske dece u Štrpcu i da od kosovskih vlasti očekuje punu istragu.

"Šokiran sam napadom na dvoje dece u Štrpcu. Ne može biti opravdanja za bilo kakvo nasilje", napisao je on na Tviteru.

Varhelji je povređenima poželeo brz oporavak.

"Verujem da će kosovske vlasti sprovesti potpunu istragu", istakao je on.

Misija OEBS na KiM najoštrije osudila pucnjavu kod Štrpca

Misija OEBS na Kosovu i Metohiji najoštrije je osudila pucnjavu kod Štrpca, u kojoj su ranjena dva dečaka.

"Najoštrije osuđujemo pucnjavu u blizini Štrpca u kojoj su dve osobe povređene. Brza akcija kosovske policije u hapšenju navodnog počinioca je dobrodošla i mora se pratiti tako da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde", naveo je OEBS na Tviteru.

OEBS je dodao i da mora postojati nulta tolerancija za takve akte nasilja.

Bilčik najoštrije osudio ranjavanje dvoje srpske dece na KiM

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik najoštrije je osudio napad na Stefana i Miloša koji su ranjeni kod Štrpca dok su nosili badnjak.

Bilčik je na Tviteru napisao da im želi potpun oporavak.

"Sa mržnjom i nasiljem se mora odlučno suočiti. Počinilac mora odmah biti priveden pravdi. Ne može biti nekažnjivosti", istakao je Bilčik.

Vigemark: Euleks osuđuje besmisleni napad na mladića i dečaka u Štrpcu

Euleks osuđuje besmisleni napad na mladića i dečaka u Štrpcu i želi im brz oporavak, izjavio je šef Euleksa Lars-Gunar Vigemark, navodeći da je u pitanju nasilni krivični slučaj.

On je na Tviteru napisao da su misli Euleksa sa njihovim porodicama i lokalnom zajednicom. Vigemark je naveo da istovremeno pohvaljuje Kosovsku policiju jer je brzo reagovala i uhapsila osumnjičenog.

"U skladu sa svojim mandatom, Euleks će pažljivo pratiti istragu i svaki naredni pravni postupak u ovom nasilnom krivičnom slučaju", napisao je Vigemark na Tviteru.

EU osudila napad na srpskog dečaka i mladića: Važna istraga o gnusnom zločinu

Evropska unija oštro je osudila pucnjavu u kojoj su ranjeni srpski dečak i mladić na Kosovu i Metohiji i ocenila da je važno da prištinske vlasti istraže taj gnusni zločin, saopštio je jutros portparol EU Peter Stano.

Stano je na Tviteru, u ime Brisela, poželeo ranjenima potpun i brz oporavak.

"EU oštro osuđuje jučerašnje ranjavanje u pucnjavi dečaka i mladića na KiM. Važno je da će vlasti u potpunosti istražiti ovaj gnusan zločin i da će pravda biti zadovoljena", naveo je Stano.

Da podsetimo, dečak Stefan Stojanović (11) i mladić Milan Stojanović (21) ranjeni su juče u Gotovuši kod Štrpca kada je na njih, kako je saopštila Kancelarija za KiM, bez ikakvog povoda, iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac.

Kosovska policija saopštila je da je uhapsila muškarca osumnjičenog za pucnjavu.

Video: Majka dečaka koji je ranjen u ruku: Sada još više strepimo

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    7. januar 2023 | 07:36

    KAD BUDU I VASU DECU UBIJALI ONDA CETE VIDETI KOJE SU ZLO SIPTARI....ENGLEZI IH VEC OSECAJU I ZELE DA IH PROTERAJU....NA KRAJU CE CITAVA EVROPA DA PROTERA SIPTARE IZ SVOJIH ZEMALJA...NIKOG I NISTA NE POSTUJU....KOD NAS SU DOSLI.POSLE 2 S R SA OVCAMA I KOZAMA TOBOZ BEZECI OD REZIMA ENVERA HODZE....ONO AUSTROUGARSKO KOPE TITO IH PRIMIO A ZABRANIO SRBIMA POVRATAK NA KIM...I ZLO JE KRENULO

  • Runner

    7. januar 2023 | 08:07

    Ma svi ste vi sokirani malo morgen iza ledja sve vi to dirigujte. Stop pregovorima stop vise nasilju i albanskom terorizmu. Vracajte vojsku i policiju odmah!

  • mihailovic

    7. januar 2023 | 07:47

    Azemu Kurtaju procesuirati pred sudom drzave Srbije,zatvorska kazna za pocinjen zlocin 10 godina teske robije ,potom oduzeti drzavljanstvo Srbije ako ga ima i trajno vratiti u Albaniju kad bezbednosne snage drzave Srbije uspostave Ustavni i teritorijalni suverenitet nad juznom Srbijom Kosovo i Metohijom. HRISTOS SE RODI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA