≫ 

Popović: Vlada obezbedila sredstva za završetak obnove manastira Hilandar

Narodni poslanik Nenad Popović je naveo da je, prema odluci predsednika Srbije, Vlada obezbedila sredstva za završetak obnove Hilandara

  • 1
Aleksandar Vučić

Foto: Manastir Hilandar

Narodni poslanik Nenad Popović, koji je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u poseti manastiru Hilandar, preneo je da je predsednik sa monaštvom razgovarao o projektima koji su važni za manastir.

Nenad Popović je naveo da je, prema odluci predsednika Srbije koji je u poseti manastiru Hilandar, Vlada obezbedila sredstva za završetak obnove tog manastira na Svetoj Gori, prenosi Tanjug.

- Po odluci predsednika Vučića, Vlada Srbije je obezbedila sva sredstva za završetak obnove manastira, a iskoristili smo ovo vreme da predsednik razgovara sa igumanom Metodijem i bratijom manastira Hilandar o daljim projektima koji će se ovde realizovati u narednih per, šest godina - rekao je Popović.

Prema njegovim rečima za godinu i po dana navršiće se 20 godina od požara u manastiru Hilandar, koji se dogodio u martu 2004. godine, a do tada je planirano da ova srpska svetinja bude potpuno obnovljena.

- Reč je o završetku obnove manastira pre svega, ali takođe i o projektima koji su važni za Hilandar, a to su nova riznica i novi depo. Prvi put posle kralja Milutina će se raditi rekonstrukcija glavnog hrama, a razgovarali smo i o drugih pet-šest projekata veoma važnih za budućnost Hilandara - rekao je Popović.

Dodao je da je predsednik Srbije prihvatio sve ideje koje je iznelo bratsvo manastira Hilandar na čelu sa igumanom.

- Slobodno mogu da kažem da je posle Aleksandra Obrenovića koji je krajem 19. veka spasao Hilandar da ne ode u tuđe ruke, najviše za Manastir Hilandar u poslednih 100 godina uradio predsednik Vučić i na tome smo mu svi zahvalni - istakao je Popović.

Dodao je da je predsednik Srbije drugi put za dve godine u poseti Hilandaru i da je u poslednjih nekoliko godina urađeno mnogo na obnovi manastira, ističući da na Hiladaru svaki Srbin dobije i utehu i utočište, ali i smer kuda da ide i ohrabrenje za ono što ga čeka u budućnosti.

- U ovim teškim vremenima kada je Srbija izložena velikim pritiscima, kada snažno ekonomski napreduje na Balkanu veoma je važno da se vratimo pravim vrednostima, našoj tradiciji, korenima i da znamo ko su nam preci i da ih budemo dostojni - zaključio je Popović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola S Munjas BA MISAD

    7. januar 2023 | 19:18

    ++ Hristos se rodi <3 > Vaistinu se rodi, srećan i blagosloven Božić Vama i Vašoj porodici ++

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA