Oglasila se Kancelarija za KiM: "Kurti je najveći neprijatelj slobode i ljudskih prava u regionu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je izjava kosovskog premijera još jedan od očajničkih političkih poruka kojima pokušava sebe da predstavi kao žrtvu

  • 1
Albin Kurti, Aljbin Kurti Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je “granica Srbije i Kosova postala granica NATO i Rusije”, još jedna od očajničkih političkih poruka kojima Kurti pokušava sebe da predstavi kao žrtvu, te poručio da Srbija ima svoje granice, uspostavljene međunarodnim pravom.

Povodom sporne izjave, koju je Kurti dao za bečki dnevnik "Prese", oglasila se i Kancelarija za Kosovo i Metohiji.

NJihovo saopštenje prenosimo u celosti:

"Aljbin Kurti uporno nastoji da se predstavi kao zaštitnik zapadnih vrednosti i da svoj nasilnički karakter i politiku pred stranom javnošću kamuflira geopolitičkim frazama, iako je upravo on nesumnjivo najveći i najopasniji neprijatelj vrednosti slobode i ljudskih prava u regionu.

Prava i jedina istina je da je Kurti personifikacija brutalnog despotizma i šovinizma, i kao takav je najveća pretnja uspostavljanju evropskih vrednosti i stvaranju zone mira i saradnje na zapadnom Balkanu.

Kurtijev šovinizam i ideologija mržnje nisu ničim izazvani i nisu reakcija ni na kakvu pretnju, već su anahroni produkt mračne ideje Prizrenske lige koji je potpuno stran savremenom evropskom poimanju društva.

Od Kurtija se ne traži ništa drugo nego da Srbima na Kosovu i Metohiji, kao najugroženijoj nacionalnoj zajednici u Evropi i šire, omogući da postoje i da imaju individulna i kolektivna prava kakva su u savremenim demokratijama podrazumevana vrednost.

Zapadni mediji bi, umesto što mu daju prostor za prolivanje patologije i zagađivanje javnog prostora, konačno trebalo da se zapitaju kakve to vrednosti brane kada prave pozitivan publicitet jednoj takvoj opasnoj individui poput Kurtija", navodi se.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Margit

    14. januar 2023 | 17:43

    Kurti ima svoju drzavu Albanija, zasto otima teritoriju Srbije, ako mu nesto nije po volji neka izvoli tamo gde mu je drzava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA