Radikali traže milione od države, prete Strazburom!

Ukoliko im se ne isplate dnevnice i regres za godišnji odmor u iznosu od najmanje 4,8 miliona dinara, bivši poslanici SRS-a tužiće državu Evropskom sudu za ljudska prava

  • 0

Grupa od osam nekadašnjih radikalskih tribuna podnela je zahtev parlamentu za isplatu dnevnica, iako je ovaj vid naknade ukinut još 24. aprila 2009. godine.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, oni tvrde da je ukidanje izvedeno protivzakonito i sada traže ukupnu odštetu od najmanje 4,8 miliona dinara. Njihovim stopama bi mogli da krenu i ostali nekadašnji parlamentarci, kojih je bilo 57 posle rascepa.

Potpisnici ovog zahteva su nekadašnji poslanici Šešeljeve partije, koji su u klupama sedeli od 2008. do maja ove godine: Milorad Krstin, Momčilo Duvnjak, Mirko Munjić, Zoran Popović, Slađan Mijaljević, Vlada Milojković, Nikola Savić i Milan Škrbić.

U tekstu koji je dostavljen skupštinskim službama radikali tvrde da su odlukom o ukidanju dnevnica prekršeni članovi 10 i 21 Zakona o primanjima narodnih poslanika i izabranih funkcionera u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

- Očigledno je da je tadašnja vlast predvođena DS-om prekršila zakon. Postoji li firma u Srbiji gde se zaposlenom za službeni put ne isplaćuju dnevnice? Angažovali smo advokate i siguran sam da ćemo lako dobiti ovu pravnu bitku, jer odluka Administrativnog odbora ne može biti jača od zakona. Tražimo da nam isplate zaostale dnevnice i regres do isteka našeg mandata, a to je po čoveku od 600.000 do 800.000 dinara - kaže Momčilo Duvnjak, jedan od potpisnika zahteva, koji kao krajnju meru pominje i tužbu u Strazburu.

U Narodnoj skupštini potvrdili su listu da je na njihovu adresu stigao dopis iz SRS. Kako je rečeno, ovom temom bi uskoro trebalo da se bavi Administrativni odbor.

Na dnevnom redu biće i slučaj Nenada Čanka, koji je po podnošenju ostavke podneo zahtev Skupštini da prima platu u narednih pola godine. Kako su nam objasnili u stručnim službama parlamenta, lider LSV nema pravo na zaradu ako bi bio osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od šest ili više meseci, ako je pre dolaska u klupe imao zamrznut radni odnos ili ako je stekao uslov za penziju.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti, Foto: Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA