RASTE BROJ AZILANATA: Nemci razmišljaju o uvođenju viza za Srbe i Makedonce!

Razlog sve glasnijeg zalaganja za proveru bezviznog režima je sve veći broj azilanata koji se u Nemačkoj prijavljuju za socijalnu pomoć koja je veća od prosečnih zarada u Srbiji i Makedoniji

  • 0

Predsedavajući Odbora za unutrašnju politiku nemačkog Bundestaga, demohrišćanin Volfgang Bozbah, založio se za proveru bezviznog režima sa Srbijom i Makedonijom zbog velikog broja azilanata iz tih zemalja, a u Bavarskoj se razmišlja o privremenom ukidanju vizne slobode i zahteva skraćenje postupka na 48 sati za odluke o azilantima.

- Ne radi se o tome da se onima, koji su politički proganjani, izbegne i uskrati pružanje neophodne pomoći. Ovde se na pravo na azil pozivaju oni koji, pre svega, žele da dobiju socijalnu pomoć - rekao je Bozbah nemačkom dnevniku "Velt" i upozorio na slične probleme, ako Rumunija i Bugarska uđu u "šengenski prostor".

List piše da iz Srbije i Makedonije raste broj zahteva za azil jer je "prosečna realna zarada u obe balkanske zemlje ispod nivoa nemačke socijalne pomoći".

Za navalu azilanata, kako ocenjuju, postoje dva razloga - nemački Savezni ustavni sud je 18. jula doneo odluku o povećanju socijalnih primanja za podnosioce zahteva za azil, a građani iz Srbije i Makedonije mogu od decembra 2009. godine bez viza da putuju u zemlje EU.

- Političari su tada ukidanje vizne obaveze slavili kao veliki uspeh evropske politike prema Balkanu. Sada, ipak, stiže otrežnjenje. U Bavarskoj su, na primer, prepunjeni azilanski centri u Minhenu i Cirndorfu - piše list.

Bavarski ministar unutrašnjih poslova Joahim Herman je kazao da bi "trebalo više razmišljti o privremenom ukidanju vizne slobode".

- Ne možemo prihvatiti da zemlje, koje teže EU, budu glavne za podnošenje zahteva za azil - rekao je Herman, ukazujući da u Srbiji i Makedniji ne postoje nikakvi progoni koji su relevantni za postupak za dobijanje azila.

Srbija je u junu bila na šestom mestu, a u julu na petom po ukupnom broju zahteva, posle Sirije, Avganistana, Iraka i Irana, pokazuju podaci službe za migracije koje je objavilo savezno Ministarstvo unutrašnjih poslova.

(Telegraf.rs / Tanjug, Foto: Nacionalna klasa)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA