Miodrag Linta: Tragična je činjenica da za Srbe na Kosovu i Metohiji ne važe ljudska prava kakva imaju Albanci

"SAD i Evropska unija imaju obavezu da zaštite Srbe i njihovu imovinu na Kosovu i Metohiji"

  • 2
Miodrag Linta Foto: Milos Tesic/ATAImages

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da je jutrošnji fizički napad albanskih ekstremista na srpskog dečaka Lazara Milutinovića (15) u naselju Suvi Do smišljen čin s ciljem kontinuiranog sejanja straha među Srbima na Kosovu i Metohiji.

Reč je o etnički mešovitom naselju u Kosovskoj Mitrovici gde se nalaze pripadnici Kurtijeve policije koji svojim etnički motivisanim ponašanjem ohrabruju i podstiču albanske ekstremiste na nastave sa fizičkim napadima na Srbe, naveo je Linta u saopštenju.

"Šovinistički režim Aljbina Kurtija nastoji da nasiljem, kršenjem sporazuma i huškačkom retorikom ostvari cilj da Srbi trajno nestanu sa Kosova i Metohije. Posle pokušaja ubistva Stefana i Miloša Stojanovića u Štrpcu i prebijanja Stefana Tomića u Klokotu ovo je treći slučaj napada na srpske mladiće i dečake u poslednjih 15 dana. Tragična je činjenica da za Srbe na Kosovu i Metohiji ne važe ljudska prava kakva imaju Albanci već su izloženim sve jačim pritiscima i sve češćem nasilju", poručio je Linta.

Video: Pretučeni srpski dečak (15) na Kosovu: Pokušao sam da bežim, šutirali su me po glavi, grudima...

On je pozvao SAD i EU uniju da prestanu da podržavaju Kurtijev šovinistički režim, da konačno snažno osude nasilje prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i da zahtevaju da nalogodavci i počinioci budu uhapšeni i adekvatno kažnjeni.

"Pored toga, SAD i Evropska unija imaju obavezu da zaštite Srbe i njihovu imovinu na Kosovu i Metohiji na način da međunarodne bezbednosne snage budu prisutne u srpskim sredinama kako bi sprečile nove napade albanskih ekstremista", naglasio je Miodrag Linta.

Video: Otac pretučenog srpskog dečaka na Kosovu: Sve što je srpsko im smeta! Pretučen je jer je Srbin!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    22. januar 2023 | 22:08

    SVE DOK JE NATO OKUPATOR U SRBIJI SRBI NEMAJU PRAVA I ZATO NATO MORA RAUS !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA