Radman: Evropski put Srbije ne samo preko Hrvatske već i uz Hrvatsku

Dodao je da je i pred hrvatskim i pred srpskim političarima zbog toga velika odgovornost kako bi što manje otvorenih pitajna ostvili genreacijama koje dolaze

  • 5
Gordan Grlić Radman Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

Izlaslanik premijera Hrvatske, ministar spoljnih i evroskih poslova Gordan Grlić Radman naglasio je večeras u Subotici, gde boravi povodom održavanja "Velikog bunjevačkog prela", da evropski put Srbije ide ne samo preko Hrvatske već i uz Hrvatsku i da je Zagreb spreman da joj pomogne na tom putu.

Naglasio je da je Hrvatska ispunila sve strateške spoljno političke ciljeve i želi da i Srbija ispuni svoje.

"Spremi smo da pomognemo svojim iskustvom i eksperitozom jer je u interesu Hrvarske stabilno i funkcionalno susedstvo. Dobrosusedski odnosi su u interesu građan obe države, kao i prosperitetna budućnost", rekao je Grlić Radman.

Dodao je da je i pred hrvatskim i pred srpskim političarima zbog toga velika odgovornost kako bi što manje otvorenih pitajna ostvili genreacijama koje dolaze.

Rekao je i da je Hrvatska kada je reč o otopljavanju odnosa dveju zemalja "uvek bila grejač" i da je zadovoljan što je Srbija "prihvatila tu ispruženu ruku".

"Kada govriom o otopljavanju Hrvatska je uvek bila tu, Hrvatska je uvek bila grejač, trebalo je druga strana da prihvati pruženu ruku, drago mi je da je ta ruka prihvaćena", rekao je Grlić Radman.

Naveo je da su otvorena pitanja nasleđena iz rata na prostoru bivše Jugoslavije i ponovio da "niko ne može da se pretvara da se ništa nije dogodilo". "Otvorena pitanja se moraju rešavati u duhu dobre volje i iskreno bez skrivenih agendi", rekao je Grlić Radman.

On je izrazio zadovoljstvo što je po dolasku u Suboticu imao priliku da vidi novu Hrvatsku kuću, koja je, kako je naveo rezultat birige Hrvatske, htvatskih instiutcija za opstanak hrvatske kulture i hrvastkog identiteta Hrvata u Vojvodini i Srbiji.

Nagalsio je da Hrvati u Srbiji zaslužuju poršku hrvatske vlade ali da takvu podršku očekuju i od Vlade Srbije. Kaže da je izbor Tomislava Žigmanova za ministra garancija je da će Hrvati u Vojvodini i Srbiji imati glas i dodaje da želi da Hrvati imaju zagaranovana mesta u Vladi Srbije.

Naglasio je da će Hravati imati više slobode, jer je sada druga atmosfera. Naveo je da će u Hrvatskoj kući biti sedište Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i izdavačku kuću „Hrvatska riječ“.

Skupu su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, minisarka za evointegracije Tanja Missccevichm, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić, predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac i ambasadorka Srbije u Zagrebu Jelena Milić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super Brundo

    28. januar 2023 | 22:33

    Ako Hrvatska moze ikako da blokira Srbiju, ili neka druga drzava, ucinili bi nam veliku uslugu.Samo ne znam koliko ce da se drze reci.Oni slusaju Berlin a Berlin slusa Vasington.Zato je Amerikancima po svaku cenu stalo da Srbiju na silu uguraju u EU i NATO jer se plase da bi Rusi mogli da iskoriste taj prostor na Balkanu.EU ne donosi nikakve odluke.Amerika joj komanduje a EU izvrsava.

  • лењин

    2. februar 2023 | 23:18

    Куј ли гу је сад па овај ?леееее Господе Свевишњи има ли Те

  • лењин

    2. februar 2023 | 23:15

    @брундо нема појма седи доле 1за крај године

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA