Uz podršku Pokrajinske vlade objavljen Rečnik makedonskih glagola

Autor Rečnika i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu Žarko Bošnjaković rekao je da će ovaj rečnik biti koristan studentima, ali i teoretičarima jezika i lingvistima

  • 1
Igor Mirović, obeležavanje Nacionalnog praznika Rusina

Foto: vojvodina.gov.rs

Povodom 75. godišnjice univerzitetske nastave makedonskog jezika i književnosti u Republici Srbiji, danas je u Muzeju prisajedinjenja u Novom Sadu predstavljen Rečnik makedonskih glagola, autora Žarka Bošnjakovića, izdanje koje je podržala Pokrajinska vlada.

Tim povodom, predsednik Igor Mirović izjavio je da je Pokrajinska vlada podržala ovo izdanje i pokazala privrženost zajedništvu i odnosu prema makedonskoj nacionalnoj manjini koja živi u Srbiji, posebno u Vojvodini.

„Podržali smo ovo izdanje zbog osećaja odgovornosti u odnosu na sve zajedničke vrednosti, posebno u kulturi, koje su srpski i makedonski narod stvarali tokom minulih decenija, i zbog zajedničke potrebe da takav odnos gradimo i u budućnosti. Želimo da pokažemo da smo deo generacije koja pamti i makedonske pisce, književnike, stvaraoce koji su ostavili veliki trag u zajedničkom kulturnom prostoru koji smo delili i koji delimo i u ovim vremenima“, istakao je Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, Pokrajinska vlada nastaviće i ubuduće da podržava ovakve i sve druge projekte u oblastima kulture, zaštite jezika i pisma, koji će omogućiti da se u budućnosti još bolje razumemo i da gradimo odnose koji su važni za nove generacije.

Autor Rečnika i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu Žarko Bošnjaković rekao je da će ovaj rečnik biti koristan studentima, ali i teoretičarima jezika i lingvistima.

„Ovim rečnikom ostavljamo iza sebe trag u društvu i delo koje će, kao sistematizovani pregled leksikografske građe, poslužiti stvaraocima na makedonskom jeziku“, izjavio je Bošnjaković.

Recenzent ovog izdanja i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici Stanislav Stanković izjavio je da je čast biti recenzent prve akademske gramatike istaknutog srpskog makedoniste Žarka Bošnjakovića.

Predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Republici Srbiji Borče Veličkovski naveo je da je reč o kapitalnom delu koje će podići nivo univerzitetskog izučavanja makedonskog jezika.

„Ovim rečnikom dajemo dodatni impuls obrazovanju jer je to naš prioritet“, naglasio je Veličkovski.

Otpravnik poslova Ambasade Republike Severne Makedonije Mihaela Veselinov zahvalila je autoru i Pokrajinskoj vladi na podršci ističući da ovo delo zaslužuje poštovanje i da ima veliki značaj za makedonski jezik.

Saizdavači Rečnika su Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine u Republici Srbiji, Novinsko-izdavačka ustanova „Makedonski informativni i izdavački centar” u Pančevu, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Arhiv Vojvodine.

Predstavljanju Rečnika makedonskih glagola prisustvovali su i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, glavni i odgovorni urednik Rečnika makedonskih glagola Ozren Simjanovski i direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zar je bitno

    30. januar 2023 | 15:52

    Jos cemo mi napraviti Makedonski jezik a ne dijalekt. Nije slucajno Novi Sad mesto objavljivanja. Razmislite o tome...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA