Jeremić: Stvoriti sistem koji će rešavati sporove mirnim putem

"Dugoročni izazovi sa kojima se svet suočava ne mogu biti rešeni kroz sukobe i potrebno je stvoriti izvodljiv međunarodni sistem koji pomaže u sprečavanju sukoba i želi prevlast pravde", kaže predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

  • 2

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić založio se, povodom Svetskog dana nenasilja, za stvaranje međunarodnog sistema koji pomaže u sprečavanju sukoba i pozvao na rešavanje sporova mirnim putem.

- Potrebno je stvoriti izvodljiv međunarodni sistem koji pomaže u sprečavanju sukoba i želi prevlast pravde, obećavajući ne samo jednaka prava narodima, već i dostojanstvo prema svima - naveo je Jeremić tokom obraćanja u Njujorku.

On je istakao da dugoročni izazovi sa kojima se svet suočava ne mogu biti rešeni kroz sukobe i podsetio na dela jednog od najvećih svetskih nenasilnih boraca Mahatme Gandija, koji se, kako je kazao, nije predao posle prve prepreke pred kojom se našao, koristeći svoju nadu, samopouzdanje i maštu.

- Nadam se da će to vratiti našu pažnju ka Povelji UN, čiji je cilj da se spreči pribegavanje ratu i obezbedi okvir u kome nacije mogu skladno da reše svoje razlike kroz dijalog, a ne kroz konfrontaciju - naveo je predsednik GS UN.

Jeremić je rekao da se svet još uvek, nažalost, nalazi pod uticajem političkih konfrontacija i netrpljivosti. On se pozvao na reči Martina Lutera Kinga iz njegovog govora pre 45 godina u Atlanti, Džordžija.

- Put pred nama neće biti lak, biće frustracije i zbunjujućih trenutaka, trenutaka kada se bodrost pretvori u umor i očaj. Ma koliko teško i bolno bilo, mi moramo da nastavimo dalje sa odvažnom verom u budućnost. Postoji sila koja pretvoriti mračno juče u svetlo sutra. Luk moralnog univerzuma je dugačak, ali se savija ka pravdi - preneo je Jeremić reči velikog borca za ljudska prava.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sudija

    3. oktobar 2012 | 01:38

    Jednostavno Jeremicu! Oformiti Odbor pred kojim ce se rjesavati svi sporovi mirnim putem. U suprotnom iskljuciti iz UN zemlju koja izvrsi agresiju.

  • Filosof

    2. oktobar 2012 | 23:33

    Ma sta rece Jeremija :) Za tebe je potrebno mlatiti praznu slamu kojekakvim bajkama, i da se to debelo placa. To je sve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA