≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Profesor Stojsavljević: Treba ojačati vojsku, zahvaljujući Vućiću i Vučeviću ta tema sve učestalija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve češće se nameće pitanje o potrebnoj neophodnosti obaveznog služenja vojnog roka

  • 10
PASULJANSKE LIVADE VEZBA VUCIC Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Kroz modernu istoriju Srbije vojska je imala veliku tradiciju. Oficiri i vojnici bili su poštovani, a u prethodnih dva veka su branili srpske zemlje i narod nebrojeno puta. Tokom čitavog XIX veka srpski narod se borio za slobodu. U oba svetska rata, srpska i jugoslovenska vojska borili su se za slobodu, govori prof. dr Rastislav Stojsavljević, a prenosi NS Uživo.

Kako navodi Stojsavljević posle oslobođenja 1945. godine, vojni rok u Jugoslaviji služili su svi punoletni muškarci.

- Vojni rok je posle rata trajao dve godine, da bi 1960-ih godina bio smanjen na godinu i po dana. U drugoj polovini XX veka, rok je skraćivan u nekoliko navrata, da bi početkom ovog veka, on trajao osam, a potom šest meseci. U prvoj deceniji XXI veka bilo je uvedeno i civilno služenje vojnog roka, po državnim kompanijama i univerzitskim ustanovama. Studenti su imali mogućnost da prolongiraju služenje vojnog roka do završetka školovanja. Srednjoškolci su bili obavezni da se prijave nadležnim vojnim kasarnama i zvanično budu upisani kao regruti. Uz upisivanje rađen je i test inteligencije - objašnjava on.

On kaže da počevši od 2005. godine, države u regionu počinju da suspenduju (ukidaju) vojnu službu i da profesionalizuju vojsku. Srbija je suspendovala obavezno služenje vojnog roka 2010. godine.

Prema rečima profesora, tokom decenija, obaveza svakog punoletnog muškarca bila je da se obuči da odbrani sebe, državu i narod u slučaju napada. U vojsci su se mladi ljudi učili disciplini, ponašanju, poštovanju autoriteta. Takve stečene vrline su posle primenjivali na ostale sfere života. U poslednjih više od deset godina, jasno se kod muškaraca u njihovim dvadesetim godinama uočava nedostatak upravo ovih osobina.

Ipak, dodaje on, situacija u pojedinim državama Evrope je bitno drugačija.

- Švajcarska i Austrija i dalje praktikuju obavezno služenje vojnog roka. U prethodnim godinama su održani referendumi za ukidanje obavezne vojne službe. Građani ove dve neutralne države su velikom većinom odbile da obavezno služenje vojnog roka bude ukinuto. Litvanija i Estonija su države koje takođe imaju obavezno služenje vojske. Svakako da otvoreno suprotstavljanje politici Rusije od strane ove dve države je uslovilo da je obavezno služenje vojnog roka i dalje na snazi. U skandinavskim državama takođe postoji regrutacija i služenje vojnog roka. Samo deo populacije bude odabran. U Turskoj je služenje vojnog roka obavezno, dok građani mogu uplatom od oko 1500 evra da svoje služenje značajno skrate. Služenje vojnog roka je obavezno i u Rusiji - objašnjava Stojsavljević.

U procesu modernizacije i jačanje srpske vojske, sve češće se nameće pitanje o potrebnoj neophodnosti obaveznog služenja vojnog roka.

- Zahvaljujući predsedniku države Aleksandru Vučiću i ministru odbrane Milošu Vučeviću, tema vojske se sve više pominje, kako u državničkim krugovima, tako i u javnosti. Usled geopolitičke krize koja se prethodne godine zakomplikovala bez naznaka usporavanja, kao i stalnih tenzija u našoj južnoj pokrajini, javlja se potreba za dodatnim ojačavanjem vojnih kapaciteta koji bi bili odvraćajući faktor i zaštita svih građana Republike Srbije - napominje on.

Video: Put do čuvara neba Vojske Srbije: Dugovao sam sebi da postanem pilot

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    12. februar 2023 | 14:01

    Ne zelim da moja deca idu u vojsku i ne zelim da spavaju u rov 7 meseci kao sto sam ja spavao na Hrvatskoj granici zarad necijih ideala.O onim golobradim momcima koji su poginuli necu ni da pricam jer bi imao da pisem ceo dan.Kome se ide neka ide eto toliko.

  • Miško

    12. februar 2023 | 15:53

    Profesore, profesore, koliko godina imaš? Mladi nisu "imali obavezu da se prijavljuju u kasarne", kako kažeš. Ko te to slagao... baba ili deda? Pri svakoj opštini postojao je Vojni odsek koji je vodio evidenciju o vojnim obveznici ma, od 18 do 27 godina, kao i o rezervnim oficirima. Inače sve to nije spasilo državu raspada, tako da je tvoja priča besmislena u današnjim uslovima.... Inače, čega si ti profesor?

  • ТРЕБИЊЕ ЛЕОТАР

    12. februar 2023 | 15:42

    ЗА СРБИЈУ СЕ ГИНЕ А НЕ ЗА ПОЛИТИЧАРЕ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA