Miščević: Datum realno u junu, da počnemo da razmišljamo evropski!

Nastavak dijaloga s Prištinom i implementacija ranije postignutih dogovora politički su preduslov za dobijanje datuma za otvaranje pregovora sa EU, smatra profesorka FPN-a

  • 2

Realno je i izvodljivo da Srbija u junu 2013. dobije datum početka pregovora o pristupanju EU ako se nastavi tempo reformi, kaže profesorka FPN Tanja Miščević.

Ona je rekla da moramo da shvatimo da su evropske vrednosti i naše vrednosti i da treba da počnemo da radimo i razmišljamo "evropski".

Miščević smatra da izveštaj EK o napretku Srbije neće biti iznenađenje za sve koji prate proces evropske integracije Srbije, jer je on zapravo pravi presek stanja koji je učinjen u prethodnih godinu dana.

Izveštaj, koji će biti predstavljen 10. oktobra, kako je rekla, ne treba ocenjivati ni kao pozitivan ni kao negativan, već pre svega kao preporuku za ono što treba dalje raditi i šta treba posebno unaprediti u narednoj godini.

Miščević smatra da je nastavak dijaloga s Prištinom i implementacija ranije postignutih dogovora politički preduslov za dobijanje datuma za otvaranje pregovora.

- Mislim da je veoma važno da razumemo koliko je za Srbiju bitno da dobijemo datum za otvaranje pregovora i da pregovori i počnu, jer to je tačka iz koje više nema povratka, već samo nastavak dubljih i sveobuhvatnijih reformi. Neophodno je proaktivno delovanje pre svega vlade u tom pravcu, predlaganje rešenja za osnovne probleme, ići u susret samim pregovorima - ocenila je ona.

Govoreći o sedam uslova Nemačke za napredak u integracijama, Miščević je rekla da su ti uslovi i ranije bili, na jedan ili drugi način, predstavljani, veći broj njih je i u odluci Saveta ministara o dobijanju statusa kandidata, a novina je što su svi sada stavljeni na papir.

- Ono što jeste problem je činjenica da o njima ne postoji opšti konsenzus u EU, pa smo već čuli, a i čućemo, da nas čekaju i novi uslovi. To zbunjuje i političku elitu i građane i, naravno, nije dobro za ceo proces evropske integracije - smatra ona.

Miščević je, kaže, ubeđena da ni EU ni njene države članice neće, niti mogu, od Srbije da traže da prizna nezavisnost Kosova, ali će, dodaje ona, " relaksacija odnosa biti dobra za sve nas, a posebno za Srbe koji na Kosovu žive".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • beretka

    3. oktobar 2012 | 09:26

    A do juna cemo razmisljat lopovski :-)

  • Макријан

    4. oktobar 2012 | 18:52

    Хоће ли неко ову госпођу да приупита ко је њу овластио да диригује, упућује, обавештава и стално малтретира грађане СРбије СВОЈИМ МИШЉЕЊЕМ. Нека задржи своје мишљење за свог супруга, уколико има живце да је слуша. Ко је њу изабрао, ко је њу овластио, ко је њој омогућио да УМИСЛИ да се она нешто пита као појединац о држави Србији??? Стварно - време је да гледа своја посла и да своју памет просипа студентима.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA