Vreme čitanja: oko 1 min.

Miodrag Linta upozorava: "Srbi u Federaciji BiH u teškom položaju"

Vreme čitanja: oko 1 min.

"U dosta sela Srbi povratnici nemaju struje, vode, prodavnica, mobilne mreže, ambulanti"

  • 2
Miodrag Linta Foto: Milos Tesic/ATAImages

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da Srbija treba daleko više da pruži pomoć i podršku Srbima u Federaciji BiH jer je njihov položaj vrlo težak i preti im tiho nestajanje.

Kako je naveo, preostali Srbi su prepušteni sami sebi i ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava, a o tome svedoče brojne činjenice.

"U dosta sela Srbi povratnici nemaju struje, vode, prodavnica, mobilne mreže, ambulanti. Putevi su veoma loši ili uništeni, a mnoge porušene kuće u srpskim selima nisu obnovljene. Zdravstvena zaštita je jako loša jer Srbi u najbližu zdravstvenu ustanovu putuju više desetina kilometara. Uslovi za školovanje su veoma teški jer pojedina srpska deca svakodnevno putuju u školu 15-20 i više kilometara. U školama u opštini Glamoč i drugim mestima u Federaciji BiH srpska deca ne uče srpski jezik i nacionalnu grupu predmeta. Na području Unsko-sanskog kantona Srbi povratnici imaju problem sa bezbednošću zbog migranata. Poseban bezbednosni problem imaju vlasnici zemlje oko migrantskog kampa koji je otvoren u srpskom selu Lipa", rekao je on.

Pema njegovim rečima, zbog neljudskih uslova života Srbi povratnici su prinuđeni da razmišljaju o odlasku na svojih vjekovnih ognjišta, navedeno je u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

"Federalna vlast, kao i kantonalne i velika većina lokalnih vlasti ignorišu brojne probleme našeg naroda. Očigledno je da vlasti u Federaciji BiH vode politiku planske diskriminacije preostalih Srba s ciljem njihovog potpunog nestanka", ukazao je on.

Linta navodi da Srbija treba da preduzme konkretne mere i aktivnosti u vezi sa obnovm putne infrastrukture i kuća, rešavanje pitanja struje i vode, poboljšanje zdravstvene zaštite, obezbeđivanje školovanja srpske dece na srpskom jeziku.

Pored toga, potrebno je, kako je naveo, preduzeti konkretne mere i pružiti pomoć srpskim povratnicima u oblasti poljoprivrede, stočarstva i zanatstva, kao i otvaranju malih pogona.

Video: Linta: Teško je govoriti o trajnom miru i stabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA