Vreme čitanja: oko 1 min.

Fon Kramon: Pokušaji da se ZSO opiše kao druga Republika Srpska ometaju napore da se reši ozbiljan problem

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Republika Srpska je jedna verzija, ali niko ne predlaže istu stvar na Kosovu", istakla je Viola fon Kramon

  • 14
Viola von Cramon fon Kramon Foto: Tanjug/AP

Izvestilac za KiM u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je da će strana koja odbije francusko-nemački sporazum ili strana koja nije konstruktivna biti sve više međunarodno izolovana, kao i da pokušaji da se Zajednica srpskih opština (ZSO) opiše kao druga Republika Srpska ometaju napore da se reši ozbiljan problem.

Ona je za portal Albanijan post rekla da će strana koja odbije sporazum biti okrivljena za neuspeh i dodala da to dobro znaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

- To bi moglo dovesti do pogoršanja odnosa sa EU i zaustavljanja nekih važnih procesa - rekla je fon Kramon. Ona je dodala i da dvojica lidera treba da iskoriste veliku političku podršku koju imaju da bi postigli kompromis.

Govoreći o pitanju formiranja ZSO, rekla je da sada ima ljudi koji kažu da se ZSO ne može prihvatiti na tzv. Kosovu jer će to biti druga Republika Srpska.

- To nije nužno slučaj. U svetu postoji mnogo modela autonomije. Republika Srpska je jedna verzija, ali niko ne predlaže istu stvar na Kosovu - navela je fon Kramon, dodajući da pokušaji da se ZSO opiše kao druga RS ometaju napore da se reši ozbiljan problem.

Rekla je i da je što se tiče ZSO, principijelan stav da treba sprovesti sve ranije potpisane sporazume, uključujući i o ZSO.

Video: Vučić: Svi oni znaju da je suština svega Zajednica srpskih opština

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gledajte vi fasisti

    25. februar 2023 | 14:28

    vasa posla Kosmet je Srbija

  • ТРЕБИЊЕ ЛЕОТАР

    25. februar 2023 | 15:02

    КОСОВО ЈЕ СРБИЈА ❤️🇷🇸❤️🇷🇸, и све друго нема шта да се мења . Само смирено и све у своје време , доћи ће време наплате . Шти се ри ваше јевропске уније неће бити вечно и Срби знају чекају . Ми смо мала земља са великим срцем

  • FANTOM(68)

    25. februar 2023 | 14:57

    Hahaaaha koju glupost izvali ova fon Lajka!? Pa zajednica Srpskih opština će biti deo Kosmeta gde će biti većinski Srpski živalj ali kao deo Kosova u sastavu Srbije. Republika Srpska je deo teritorije Bosne i Hercegovine koju su Srbi svojom krvlju i borbom sačuvali od najezde ustaša i balija. SZO je na Kosovu koje je teritorija Srbije sa jednim Predsednikom države , Vladom, Ustavom a Republika Srpska ima svoga Predsednika, Vladu, Ustav, svoje državne praznike, policiju. Ona je jedna od dva entiteta dok drugi čine Federalni deo sastavljen od Hrvata i Muslimana i koji imaju svoje institucije poput Republike Srpske.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA