≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučić iz Brisela: Kurti nije spreman da prihvati ZSO, ona je na 1. mestu kako god okrenete

Vreme čitanja: oko 4 min.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je izjavio da će na sastanku u Briselu uraditi "ono što je najbolje" za Srbiju

  • 54
Aleksandar Vučić, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti Foto: Tanjug/AP

U Briselu je održan zajednički sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa evropskim komesarom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Prethodno je oko 17 časova završen sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom.

Vučić je rekao da bi 18. marta trebalo ponovo da se vide u Severnoj Makedoniji, kada će Žozep Borelj biti u poseti regionu.

- Do tada bi Lajčakom da razgovaramo o stvarima za implementaciju. Važno je i što će u saopštenju EU ako tako to bude, to je njihova izjava, biti reči o neophodnosti sprovođenja svih prethodnih dogovora. Ja sam insistirao na ZSO, i evropski predstavnici. Kurti nije bio spreman da to prihvati sada, da li će u budućnosti, videćemo - rekao je Vučić.

Kazao je da se nada da je moguće da postignemo nekakve kompromise, ali da se plaši da možemo da ostanemo zaglavljeni u nečemo što je odavno potpisano i trebalo da bude ispunjeno.

- Od svih onih velikih priča, ništa posebno, ali je važno da smo razgovarali, verujem da ćemo moći da radimo na onome što smo nazvali implementacijom. Gospodin Kurti je došao sa idejom o tome da se potpisuje nešto, o tome nismo razgovarali. Dogovoreno je da nastavimo da razgovaramo. Prvo mora da se implementira ZSO, to je na prvom mestu, plašim se da je to začkoljica. Video sam da se vodi kampanja protiv ZSO, sutra ću detaljno govoriti o tome. Kampanja protiv ZSO u Beogradu, o tome ću da govorim sutra da se vidi šta je sve potpisano. ZSO je dobra za srpski narod, ko to ne razume, ne razume realnost.

- Tu postoje 22 principa koji su za nas od presudnog značaja. Ako to neko ne razume, onda ne razume realnost. Ako nekome padne na pamet da ukine platni promet, evo pitam kako ćemo da plaćamo plate lekarima, profesorima. Još nemamo mapu puta, moramo da sedimo i da radimo na njoj. Neko je mislio, šta, da će za jedan dan, ne ide tako, težak je i naporan proces. Zato ću da otkažem deo svojih obaveza da bih mogao da razgovaram sa Lajčakom, da se spremim za 18-ti - naveo je Vučić.

Na pitanje da li je Srbija spremna da prizna nezavisnost tzv Kosova, Vučić je odgovorio da je Srbija član UN, a da tzv. Kosovo nije. "Mi uvek podržavamo međunarodni pravni poredak, Povelju UN i Ustav Srbije", poručio je Vučić.

Vučić je rekao da će o današnjem sastanku u Briselu biti sastavljen izveštaj koji će se razmatrati na zasedanju Evropskog saveta 23. i 24 marta.

- Na osnovu tog izveštaja, oni će se odnositi prema našim evropskim integracijama, i jednih i drugih - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara. Na pitanje da li je Zajednica srpskih opština deo mape puta pregovora, Vučić je rekao da još uvek nemamo mapu puta.

- Nemamo je. Mi moramo da sedimo i radimo na mapi puta. Kako smo krenuli da radimo tako smo tog trenutka stali na tom pitanju. Sve vreme se pričamo o implementaciji, pa da vidimo šta ko hoće i kako hoće da implementira", rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje novinara da li su razgovarali o priznavanju dokumenata, Vučić je rekao da sada nisu o tome razgovarali.

- Ali ja sam spreman da o tome razgovaram čim se završi ZSO i nemam problem da o tome razgovaram kada su u pitanju regionalna predstavaljanja, pitanja dokumenata o kojima smo već razgovarali, sada imamo mnogo manje problema nego ranije i neka druga pitanja koja su od životnog značaja. To je veoma važno - istakao je Vučić.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Александар Вучић (@avucic)

Evropski komesar za spoljnju politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je danas da je u centru pažnje današnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem predlog EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i izrazio nadu da će obe strane imati konstruktivan pristup pregovorima.

- Pozdravio sam predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija u Briselu na sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga Beograd - Priština. Na dnevnom redu: predlog EU o normalizaciji odnosa. Nadam se konstruktivnom pristupu dve strane - napisao je Borelj na Tviteru.

U Briselu je  u ponedeljak u 18 časova počeo trilateralni sastanak evropskih zvaničnika sa Vučićem i Kurtijem. Prethodno su Borelj i Lajčak sa njima održali odvojene sastanke.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je izjavio da je sastanku u Briselu u okviru dijaloga Beograd-Priština uraditi "ono što je najbolje" za Srbiju.

- Za 15 minuta krećemo za Brisel obavili smo poslednje pripreme. Hoću da se zahvalim onom delu u Srbiji koji ima poverenja u svoje državno rukovodstvo i koji veruje da ćemo uraditi ono što je najbolje za našu zemlju. Niti će biti kapitulacije, niti će biti povratka u devedesete. Srbija će ići napred ma koliko teško bilo i uspećemo da se izborimo za to", rekao je Vučić u obraćanju na Instagramu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boba

    27. februar 2023 | 20:40

    Bez obzira na pritiske i ucene, Vučić će uvek odbraniti interese Srbije.

  • Anja

    27. februar 2023 | 20:54

    Vucic je kao i uvek jasan i nece odustati od formiranja ZSO! On ne odustaje od borbe!

  • Marija

    27. februar 2023 | 20:35

    Verujemo u to da će ZSO da se formira!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA