≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučić dočekao Varheljija u Prokopu, sledi sastanak u vozu i potpisivanje granta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik Vučić i evropski komesar će se zatim vratiti u Železničku stanicu Beograd Centar, gde će se obratiti medijima

  • 80
VOZ VUČIĆ VARHELJI Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas u železničkoj stanici Beograd Centar u Prokopu evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelija, odakle će se vozom odvesti do stanice Ripanj.

Vučić i Varheji će u vozu održati sastanak u četiri oka, nakon čega će ceremonijalno potpisati prvu tranšu investicionog granta za deonicu Beograd-Niš u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10.

Tokom vožnje će biti održan i sastanak članova delegacija Srbije i EU.

U Prokopu prisustvuju minstri Goran Vesić, Siniša Mali, Tanja Miščević, Dubravka Đedović, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, ambasadori zemalja EU i drugi gosti, kao i direktori železničkih preduzeća.

Predsednik Vučić i evropski komesar će se zatim vratiti u Železničku stanicu Beograd Centar, gde će se obratiti medijima.

Reč je o potpisivanju Sporazuma o finansiranju jednog dela brze pruge Beograd - Niš, čija je ukupna dužina 230 kilometara.

Sporazum koji se danas potpisuje odnosi se na gradnju deonice Stalać - Đunis, na trećoj etapi, koja će se prva raditi, jer je za tu deonicu idejni projekat već završen i odobren, a reč je o 17,7 kilometara pruge.

Na pruzi Beograd - Niš, koja će se nastaviti na brzu prugu Beograd - Budimpešta, planirano je da se vozovi kreću brzinom od 200 kilometara na čas.

Takođe, trenutno se vrši izrada tehničkih specifikacija vozova koje će kupovati država Srbija, specijalni vozovi za tu prugu i planirano je da se do Niša iz Beograda stiže za 100 minuta.

Svi sporazumu odnosno odobrenja sredstava za sve etape planirane planirani su do kraja 2024, a završetak radova se očekuje 2029. godine.

Izgradnja će se odvijati u tri etape i to: Beograd - Velika Plana, Velika Plana - Paraćin, Paraćin - Niš.

EU će obezbediti finansijski paket uod 2,2 milijarde evra: EIB će obezbediti 1,1 milijardu evra, EBRD 550 miliona, donacija EU je 598 miliona evra, (sada odobreno 265 miliona).

Na brzoj pruzi Beograd - Niš se očekuje 2,3 miliona putnika godišnje.

Sredstva se neće izdvojiti odmah u celini nego kako se bude radila koja etapa i završavao i odobravao idejni projekat koje će odobravati revizorska komisija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    28. februar 2023 | 13:16

    Srbija napreduje velikom brzinom.

  • Vojka

    28. februar 2023 | 15:29

    Ovo je najlepsa vest u poslednje vreme jer ce od zemlje napraviti mesto gde nista nije daleko.

  • Marija

    28. februar 2023 | 20:20

    Ova Vlast na čelu sa Vučićem ima dosta uspeha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA