≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednik Vučić iz Katara: Nismo prodali oružje ni Rusima ni Ukrajincima

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednik srbije prvi se sastao sa emirom Katara

  • 55

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se na konferenciji Ujedinjenih nacija u Kataru, a istakao je da je imao sastanak sa emirom Katara, kao i da je to njihov prsi susret.

- Mi smo bili prvi bilateralni sastanak za vladarom Katara i to je velika čest. Ovo je konferencija 46 najsiromašnijih zemalja sveta, ljudi će razumeti zašto je to nama važno. Od tih 46, 33 su iz Afrike, devet je iz Azije, tri sa Pacifika i jedna sa Kariba, ali ovde ima mnogo naših prijatelja i zato nije čudo da su ovde bili i da su još tu predsednik Poljske i predsednica Slovenije. I sa njima sam dugo razgovarao o stanju u regionu i evropskim pitanjima, ali i situaciji u Ukrajini. Razgovarao sam sa premijerkom Bangladeša i nadam se da ću se sastati sa još mnogima - rekao je Vučić.

Istakao je da je Srbija na evropskom putu, ali da je za nas, zbog pokreta nesvrstanih i situacije sa KiM, "ovo skup od ogromnog značaja".

- Ceo dan ćemo da gledamo šta dobro možemo da napravimo za našu zemlju. Što se tiče razgovora sa emirom Katara, govorili smo o njegovoj potencijalnoj poseti, investicijama, sigurnosti snabdevanja hranom, energetici, ali i o drugim investiciama. Izdvojio sam posebnu temu, Er Srbija je danas u potpunosti u srpskim rukama, ali gledamo da izbegnemo neke rizike. Danas poslujemo odlično, ali neće situacija uvek da bude tako povoljna, zato sam zamolio emira Katara da nam pomogne u budućnosti da vidi postoji li njihov interes da nam budu strateški partneri ili ne - naveo je Vučić.

Na pitanje da li u narednom periodu možemo da očekujemo neku investiciju od strane Katara, Vučić je rekao da je primarna stavka na tom putu upravo Er Srbija.

- Sedam dana pred kovid uspeli smo da napravimo koncesioni ugovor sa Francuzima. To je najmoderniji aerodrom. Ne možete da privučete goste, ako im prva stanica ne liči ni na šta. Er Srebija je napravila ogromne rezultate. Tri-četiri godine smo gubili novac na letu za Njujork, a to je sada najprofitabilna linija. Uskoro ide nova linija do Čikaga. Idemo do Tjanđina, nadam se uskoro i do Šangaja. Uvodimo nove linije, uskoro će se ići do Lisabona, direktno do Španije, Barselone i Madrida - dodaje Vučić.

On je istakao da je počastvovan i zahvalan na privilegiji koju je Srbija dobila kada je prvi imao sastanak sa emirom Katara.

"Nismo prodali oružje ni Rusiji, ni Ukrajini"

Na pitanje o izvozu oružja u Ukrajinu Vučić je rekao da "danas ima bezbroj onih koji će da zovu ruske telefone da prijavljuju da sarađujemo sa zapadom, pa da zovu zapad da kažu da sarađujemos a Rusijom".

- Er Srbija zarađuje ogromne pare, drži linije u Rusiji, pa prijavljuju Briselu. Srbija nije proizvela nijedan komad oružja, Srbija prodaje i proizvodi municiju. Njihov posao je da proizvode granate, mine, dinamite, eksplozive, raketna punjenja i sve drugo. kada to proizvodite, ta municija uvek završi negde na ratištu ilikriznim područjima sveta. Zamislite da je nosite i prodajete manekenskim udruženjima i organizacijama, nema smisla. Ali nismo prodali ni komad ni Rusiji, ni Ukrajini. Imamo dozvoljene korisnike i samo takvim zemljama Srbija može da izvozi. Znajuči da postoji mogućnost da deo robe bude poslat bilo kome na ukrajinskom ratištu, dodali smo da je nemoguće izvoziti municiju koju smo dali Turskoj bez saglasnosti Republike Srbije - rekao je Vučić.

Kada je u pitanju povlačenje priznanje Kosova od strane Berlina, Vučić je rekao da to "nije realno".

- Za mene je važno da postoje mnogi racionalni stavovi u Evropi, ali mi ćemo se svakako suočavati sa pritiscima - zaključio je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosta

    5. mart 2023 | 19:46

    Opozicija svaki dan neku novu laž plasira.

  • Mrki

    5. mart 2023 | 09:06

    Ukoliko je to dobar poslovni potez, zašto da ne? Pa Rusi su prodavali oružje Hrvatima, bez obzira što su ovi ratovali protiv nas?

  • Velja

    5. mart 2023 | 12:31

    Najlakse je napadati nekog ko radi za dobrobit svoje zemlje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA