Vreme čitanja: oko 1 min.

Lajčak: Zajednica srpskih opština će biti formirana na osnovu nekog od 15 postojećih evropskih modela

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dodao je i da je premijeru prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju izneo 15 evropskih modela struktura sličnih ZSO

  • 10
VUCIC LAJCAK SASTANAK Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Zajednica srpskih opština, kao jedan od ponovljenih zahteva međunarodne zajednice, biće formirana na osnovu nekog od 15 postojećih evropskih modela, izjavio je danas specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, dodajući da to trenutno nije na dnevnom redu dijaloga.

Rekao je da Upravljački tim prvo treba da iznese predlog za ZSO, a zatim da se razgovara o kritikama koje imaju obe strane, prenosi Reporteri.

- To je jasno navedeno u sporazumu iz 2013. Upravljački tim je taj koji mora da iznese predlog i onda obe strane imaju priliku da daju svoje kontra-predloge i komentare, a to je proces u kojem su Kosovo i Srbija ravnopravni partneri. Evropska unija će se zatim pobrinuti da ono oko čega smo se dogovorili, bude u skladu sa evropskim standardima i vrednostima - naveo je Lajčak za ATV, a prenosi Tanjug.

Dodao je i da je premijeru prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju izneo 15 evropskih modela struktura sličnih ZSO, koji bi, kako je naveo, mogli da posluže kao inspiracija za to kako će Zajednica funkcionisati na KiM.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Obrnuto

    10. mart 2023 | 08:05

    Albanci imaju svoju zemlju i opštine i zove se Albanija. Na Kosovu koje je srpska država mogu da imaju i formiraju zajednicu svojih opština skraćeno ZAO koju cemo priznati i koja moze da se formira po EU standardima.

  • Milan

    10. mart 2023 | 08:10

    ZSO mora da bude formirana po potpisanom sporazumu a ne kako to šiptari žele. Koga ovaj Lajčak pokušava da obmanjuje?

  • Goran

    10. mart 2023 | 01:38

    Kako će ZSO izgledati je odavno dogovoreno i potpisano, ovo sto Lajcek radi je pokušaj manipulacije da bi se izašlo u susret albancima da ZSO izgleda po njihovoj želji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA