≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Završen drugi sastanak Vučića i Lajčaka: "ZSO mora da bude formirana, bez toga nema dogovora"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lajčak je ranije danas rekao da Zajednica srpskih opština na KiM mora biti formira i da bez toga nema dogovora

  • 5
Miroslav Lajčak, Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/ Tara Radovanović

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izjavio je danas da je na sastanku sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem čuo njegove komentare o implementaciji evropskog predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Ovo je bio drugi sastank Vučiča i Lajčaka u Beogradu. Lajčak se dan ranije sastao sa predsednikom Srbije, a kasnije u sedištu Delegacije EU u Beogradu i s predstavnicima stranaka proevropske opozicije kako bi im predstavio evropski predlog za pitanje Kosova.

- Pošto smo dobili povratne informacije od obe strane, završavamo pripreme uoči sastanka u Ohridu u subotu - napisao je Lajčak na Tviteru.

On je ranije danas rekao da Zajednica srpskih opština na KiM mora biti formira i da bez toga nema dogovora, prenosi Tanjug.

Specijalni izaslanik EU je boravio u poseti Prištini, nakon čega je došao u Beograd, gde se sastao sa predsednikom Vučićem.

Lajčak je izjavio da Zajednica srpskih opština (ZSO) na KiM mora biti formirana i da bez toga nema dogovora. On je u intervjuu za RTS istakao da sve što je ranije dogovoreno mora biti i ispunjeno, i da ZSO mora biti izgrađena po modelu koji je dogovoren 2013. i 2015. godine.

- Sve što je bilo dogovoreno mora da se ispuni, deset godina nije ispunjeno ovoga puta hoće, jer nećemo imati dogovor bez zajednice i bez garancije da će ovog puta biti uspostavljena - rekao je Lajčak.

Na pitanje da li je predviđeno da ZSO ima izvršna ovlašćenja i šta znači kada se kaže da ne žele drugu Republiku Srpsku na KiM, Lajčak je rekao da ZSO još ne postoji, a to šta će ona imati treba da se dogovori Beograd sa Prištinom u okviru dijaloga, ali na osnovu toga što je dogovoreno 2013. i 2015. godine.

- Treba niz detalja da se dogovori, treba statut da se predloži i da se obe strane dogovore oko statuta - rekao je Lajčak.

Na pitanje pomoću kojih modela će privoleti Prištinu da pristane na formiranje ZSO, Lajčak je rekao da je u februaru Evropsku savet doneo svoje zaključke u kojima postoje tri člana i da jedan od njih govori o tome da ZSO mora da se uspostavi.

- SAD govore jasno i izričito da ZSO mora da bude uspostavljena. U našem sporazumu član sedam takođe govori o tome. Znači, ZSO mora da bude uspostavljena i biće uspostavljena - naveo je on.

Video: Vučić se sastao sa Lajčakom u Davosu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nibrS

    14. mart 2023 | 23:36

    Zakleo si se da ćeš braniti cjelovitu Srbiju a to znači Kosmet u sastavu Srbije... Zašto onda ZSO na teriroriji Srbije ?

  • Nikolas

    15. mart 2023 | 10:22

    NETREBA ZURITI JER CE SVE BITI DRUGACIJE POSLE RATA NATO ALIJANSE PROTIV RUSIJE U UKRAJINI I KINE NA TAJVANU !!!!!!

  • Nexxx

    14. mart 2023 | 23:55

    Vidite jednu stvar...1995. godina i potpisivanje Dejtonskog sporazuma. Realno dobar sporazum za Srbe,fakticki dobili svoju drzavu Republiku Srpsku,svoju vojsku,policiju,ma sve. E sad,uporedite 1995. i 2023,koliko ingerencija je oduzeto RS. Sta mislite sta ce tek biti sa nevladinom orgsnizacijom kakva je ZSO?mislite o tome pre nego sto potpise...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA