JEREMIĆ PREDSTAVIO PRIORITETE: Akcenat na međunarodnom pravu i mirnom rešavanju sporova

"Poštujući teritorijalni integritet i suverenitet država članica UN borim se u interesu svih 193 država", rekao je predsedavajući Generalne skupštine UN

  • 1

Predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić predstavio je na svojoj prvoj konferenciji za novinare u Njujorku prioritete srpskog predsedavanja GS UN, sa akcentom na mirno rešavanje sporova, poštovanje međunarodnog prava i revitalizaciju Generalne skupštine.

Jeremić je, na izuzetno posećenoj konferenciji za novinare, rekao i da će, među njegovim prioritetima tokom predsedavanja, biti i uvođenje mehanizma saradnje Generalne skupštine i grupacije najbogatijih zemalja G20, sprovođenje zaključaka konferencije "Rio + 20" u vezi sa održivim razvojem i početkom procesa definisanja ciljeva održivog razvoja za period nakon 2015. godine.

Na pitanje novinara iz Italije, da li će se za vreme njegovog mandata završiti prekomponovanje Balkana i Kosovo postati 194. država članica UN, on je podsetio da je njegov stav o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica UN bio opšte poznat još dok je bio srpski ministar spoljnih poslova.

- Kao što sam se tada borio za zaštitu suvereniteta i teriotorijalnog integriteta Srbije, tako se danas, poštujući ove principe, borim u interesu svih 193 država članica UN - dodao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, tokom zasedanja Generalne skupštine bilo je reči i o reformi Saveta bezbednosti i saradnji sa civilnim sektorom.

Jeremić je, govoreći o situaciji u Siriji, istakao da je to tema skoro svakog njegovog bilateralnog susreta i založio se za pronalaženje zajedničkog stava u međunarodnoj zajednici, čime bi se mirnim putem zaustavilo nasilje u Siriji.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA