≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Eskobar: Mnogo propuštenih prilika, nadam se pozitivnom ishodu sastanka u Ohridu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danijel Eskobar je naglasio da je njegova namera da podrži svaki vid napora koji će doprineti postizanju i održavanju mira na KiM

  • 0
Gabrijel Eskobar Foto: Filip Plavčić

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nada se pozitivnom ishodu prestojećeg sastanka predsednika Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija u Ohridu.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nada se pozitivnom ishodu predstojećeg sastanka predsednika Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija u Ohridu.

Danijel Eskobar je naglasio da je njegova namera da podrži svaki vid napora koji će doprineti postizanju i održavanju mira na KiM.

"Zato vidim ovo kao dobru priliku za obe strane, i Kosovo i Srbiju kao i za osatak regiona da postanu punopravne članice evroatlantskih institucija", dodao je Eskobar posle sastanka sa predsednicom u Prištini Vjosom Osmani, javlja RTS.

Smatra da evropski predlog o kome se raspravlja pod okriljem EU nudi neverovatne mogućnosti da se uspostavi miran, održiv i produktivan odnos, kako je rekao "između dve države u regionu".

I kroz našu podršku, rekao je, postaraćemo se da od ovog procesa benefite imaju ne samo Beograd i Priština već čitav region. Do sad smo imali mnogo propuštenih prilika i zato se najiskrenije nadam pozitivnom ishodu sastanka u Ohridu, dodao je Eskobar.

Predsednica u Prištini Vjosa Osmani je na zajedničkoj konferenciji sa Eskobarom rekla da očekuje da sastanak Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića ima pozitivan rezultat.

Kako je ocenila, "svaki pokušaj Srbije da spreči ovakav ishod sporazuma uslovljavanjem mogao da nanese štetu procesu dijalogu".

"Smatramo da je pravičan, stabilan i sveobuhvatan sporazum u kojem nas tretiraju kao dve ravnopravne države jedini način da se obezbedi dugoročni mir, stabilnost i prosperitet u regionu. Kosovo ide u Ohrid sa ovakvim razmišljanjem i s nadom u pozitivan rezultat. Svaka težnja Srbije da uslovljavanjem spreči ovaj rezultat može u potpunosti da ošteti proces dijaloga“, zaključila je Osmanijeva.

Video: Intervju s Gabrijelom Eskobarom: Srbija je spremna da bude lider u ekonomiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA