Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučević: Ministarstvo odbrane obezbedilo 370 miliona evra za namensku industriju

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ministar je najavio da 100 miliona evra ide direktno za nove tehnologije fabrika, za opreme, alate, pogone, hale u namenskoj industriji, a 270 miliona evra namenjeno je za modernizaciju naoružanja i vojne opreme za Vojsku Srbije

  • 4
Obeležen Dan VMA Vojnomedicinska akademija Miloš Vučević Foto: Ministarstvo odbrane/Vojnomedicinska akademija

Ministar odbrane Miloš Vučević je, gostujući na TV Hepi, govorio je o planovima za modernizaciju Vojske Srbije, aktuelnom konkursu za specijalne jedinice i o nedavno održanom sajmu naoružanja u Abu Dabiju, najvećem sajmu naoružanja i vojne opreme u svetu.

– Emiraćani su tako organizovali sajam da budu prisutni bukvalno svi veliki igrači, i Zapad, zemlje NATO pakta, ali i Rusi i Kinezi - rekao je Vučević, prenosi NS uživo.

- Mi smo dobro reprezentovali našu državu i bili smo dostojni takve manifestacije, a činjenica da je vladar Emirata šeik Muhamed Bin Zajed proveo više od sat vremena na našem štandu, a ukupno je posetio desetak štandova od stotima, pokazuje kakav odnos ima šejk prema predsedniku Vučiću.

Prema Vučevićevim rečima, Srbija ima nekoliko važnih projekata koje danas razvija.

- Više nismo na nivou da nam namenska industrija pravi samo municiju, rakete, mine, već postajemo potpuno konkurentni prema drugima i proizvodimo i složene borbene sisteme. Oni dobijaju bolje karakteristike i performanse i mnogo su ubojitiji sada. Naša namenska industrija je sada u stanju da stare sisteme modernizuje, da u njih ugradi novu opremu i da oni postanu potpuno konkurentni - rekao je Vučević i dodao:

- Sa predsednikom Republike i ministrom finansija dogovorili smo paket od 370 miliona evra van budžeta koji ide u namensku. Od toga 100 miliona evra ide direktno za nove tehnologije fabrika, za opreme, alate, pogone, hale u namenskoj industriji, dakle da poboljšanje njihovih proizvodnih kapaciteta, a 270 miliona evra isto dobija namenska, ali za modernizaciju naoružanja i vojne opreme za Vojsku Srbije. To je bilo neverovatno do pre neku godinu.

Miloš Vučević Foto: mod.gov.rs/Darimir Banda

Time, istakao je Vučević, čuvamo i „Krušik“ u Valjevu, i „Slobodu“ u Čačku, i „Prvi partizan“ u Užicu, i da čuvamo „Zastava oružje“ u Kragujevcu, i „Iskru“ Barič, i „Milan Blagojević„ u Lučanima i „FAP“ u Priboju, i „Prvu petoletku“ u Trsteniku, jer su to kompanije koje su bitni faktor u lokalnim sredinama jer zapošljavaju veliki broj ljudi. Radujemo se što će Vojska Srbije u narednim godinama biti mnogo jača, a danas je desetostruko jača nego što je bila pre neku godinu i ona je najveći garant slobode i nezavisnosti Srbije.

Srbija ima dronove samoubice u regionu

Nabavljamo najsavremenije naoružanje, jer tako rade ozbiljne države, podsetio je ministar. Kada je reč o dronovima samoubicama, Vučević je istakao da misli da ih mi imamo jedini u regionu.

– Uskoro ih dobijamo po osnovu ugovora koji smo zaključili sa Emiraćanima i prve količine dronova kamikaza očekujemo na jesen. Time ćemo značajno povećati naši ubojitu moć, a reč je o naoružanju koje vidimo da se koristi sada u Ukrajini i Nagorno Karabahu i predstavlja teško rešivu enigmu za protivničku vojsku. Moramo da shvatimo rizike i opasnosti za našu državu i spram toga da se opremimo - rekao je Vučević i dodao:

– Imamo probleme da dobijemo sve što smo kupili, onaj aranžman koji smo imali sa Ruskom Federacijom danas je nemoguće sprovesti zbog sankcija i rata u Ukrajini, kupili smo najsavremnije protiv-vazduhoplovne sisteme od kineskih proizvođača, a onda nam druge države ne dozvoljavaju da dođe do nas. Nije lako kupiti naoružanje, ne stoji ono u rafovim u šoping molovima, pa vi uđete i kupite, posebno u ovom sveopštoj trci u naoružanju u svetu, gde mnoge zemlje izvajaju dodatne cifre za vojni budžet. Svi se za nešto spremaju, samo bi neki nas da ubede da nama ne treba vojska i da ne treba da ulažemo u nju. Tako je bilo 2012. kad smo bili na ivici gašenja vojske, topili smo topove, proglašavali da nam neki borbeni sistemi nisu potrebni, da nam to samo zauzima prostor i predstavlja trošak. Vojsku imate da ne ratujete, a i ako dođe do rata da možete da se odbranite. Tako rade ozbiljne države.

Specijalna jedinica 72. brigade, Vojska Srbije Foto: Nikola Anđić

Za buduće „specijalce“ najavljeno je da će plata biti i do 300.000, kao i da će imati beneficirani radni staž i jeftinije kvadrati stanova.

Ministar je još jednom pozvao one kojima je Srbija u srcu, mladiće i devojke koji su sposobni sebe da testiraju da se prijave na konkurs za specijalne jedinice.

Povlastice za pripadnike vojske

Možete da se prijavite bez obzira na to da li ste služili vojni rok ili ne, iako većina prijavljenih nije služila vojni rok i sve se radi kroz obuku koja je definisana od Generalštaba. Trenutno su aktuelni konkursi za tri najelitnije jedinice - 63. padobransku, 72. za specijalne operacije i za „Kobre“. Otvorena su 534 mesta, ali i da bude najveći broj dobrih kandidata biće i više - obećao je ministar Vučević i dodao:

- Početna plata je 220.000 dinara, ali ona sa svim primanjima može da ide i do 300.000, i imate beneficirani radni staž, jer na 12 meseci imate 18 meseci radnog staža, dakle za 50 odsto. Takođe, imate mogućnost da kupujete stanove po povlašćenim cenama , za 500 ili 550 evra po kvadratu. Imate i poseban sistem zdravstvene zaštite. Kada ste u vojsci imate mnogo manje rashode. Verujem da će biti konkurs uspešan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krug dvojke

    19. mart 2023 | 14:36

    Avioni,kamioni..a vamo decu lecimo SMS porukama.

  • Dr

    19. mart 2023 | 14:51

    Odakle toliki novac nama,koliko od tih 370 mil eura ide kod Vučevića i ekipe???

  • Hogar

    19. mart 2023 | 15:52

    ZASTO ONDA MO.I NE VODI TO.PREFUZECE KAD IM DAJE PARE IZ SVOG BUDZETA....O CEMU SE OVDE RADI....UVEK SE OD VOJSKE UZIMALO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA