≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Siniši Malom se vraćaju diploma i doktorat

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podsećamo, Senat univerziteta u Beogradu je 2021. godine doneo odluku o poništavanju diplome

  • 3
Siniša Mali

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Upravni sud doneo je presudu kojom se poništava odluka Senata Univerziteta u Beogradu, a kojom je potpredsedniku Vlade Srbije i ministru finansija Siniši Malom poništena diploma doktora nauka. Ovom presudom, u koju je list Politika imala uvid, bi potpredsedniku Vlade trebalo da budu vraćeni diploma i doktorat.

To je potvrđeno i za Telegraf.rs. 

Kako se navodi u obrazloženju presude, “po nalaženju Upravnog suda, za sada ne postoji pravni osnov za donošenje osporene Odluke kojom se poništava diploma o sečenom naučnom zvanju doktora nauka, koju je tužilac strekao odbranom doktorske disertacije pod nazivom “Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji”, na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine.

Podsećamo, Senat univerziteta u Beogradu je 2021. godine doneo odluku o poništavanju diplome i dodatka diplomi kojom je poništio diplomu o stečenom naučnom zvanju doktora nauka, a koju je Siniša Mali stekao odbranom doktorske disertacije na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine.

Sada je ta odluka Senata univerziteta osporena, što znači da diploma Siniše Malog nije poništena i da mu je bez pravnog osnova oduzeto naučno zvanje doktora nauka.

U tužbi Siniše Malog, koja je podneta Upravnom sudu, Mali je osporio zakonitost odluke o poništavanju diplome i dodatka diplomi ističući da Senat Univerziteta nije naveo nijedan razlog na kojem je zasnovao zaključak o ispunjenosti usloga za donošenje odluke o poništavanju diplome.

U međuvremenu, Siniša Mali je obavestio Upravni sud da je u julu 2022. godine Ustavni sud odlučio da propisi na osnovu kojih je poništen njegov doktorat nisu u skladu sa Ustavom, jer je Senat Univerziteta u Beogradu 2016. godine doneo set propisa koji su se primenjivali retroaktivno.

Ustavni sud Srbije je tada odlučio da odredbe Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, kao i Odredbe Statuta Univerziteta u Beogradu nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Podsećamo, Siniša Mali je ranije objavio na svom instagram nalogu da više od dve godine radi na novom doktoratu na Univerzitetu u Slovačkoj, te da je u pitanju studijski program “Finansije”. Kako je naveo, “nekada je u životu potrebno da vas ospore, da biste skupili hrabrost, nastavili dalje i pokazali da možete”, te dodao da “to radi za svoju dušu”. U slučaju da Mali završi nove doktorske studije, posle skoro desetogodišnje pravne borbe, imaće i dve doktorske titule.

Video: Mali: Penzije su bezbedne, stabilne i isplaćujemo ih iz realnih izvora

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA