Vreme čitanja: oko 5 min.

Vučević položio venac povodom Dana sećanja na žrtve NATO agresije: "Ne zaboravljamo stradale vojnike i civile"

Vreme čitanja: oko 5 min.

Vučević je istakao je da je važno da poznajemo istoriju svoga naroda da bismo bili ono što jesmo, saopštilo je resorno ministarstvo

  • 0
Raška Miloš Vučević položio je danas venac kraj spomen-obeležja „Herojima 37. motorizovane brigade Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević položio je danas venac kraj spomen-obeležja "Herojima 37. motorizovane brigade" u kasarni "Stefan Nemanja" u Raški, povodom Dana sećanja na žrtve NATO agresije. Ministar odbrane položio je venac u pratnji zamenika komandanta Kopnene vojske general-majora Slađana Stamenkovića i komandanta Druge brigade KoV brigadnog generala Siniše Staševića.

Vučević je istakao je da je važno da poznajemo istoriju svoga naroda da bismo bili ono što jesmo, saopštilo je resorno ministarstvo.

- Iz kog okrilja smo potekli? Koliko je neko pre nas dao truda i krvi da bi danas bili ono što jesmo? Koliko veliku svetinju branimo? Kako da ostanemo ono što jesmo i što želimo biti i šta je to što nas je kao narod obeležilo kroz istoriju? Upravo tome služi kultura sećanja i podsećanja, neprepuštanje važnih stvari i događaja zaboravu. Zato smo mi danas ovde kao dokaz da sećanje na junačku odbranu otadžbine od NATO agresije 1999. godine, ali i na junačke borbe 1998. godine, prevazilazi prostor i vreme svog trajanja - naveo je Vučević.

Podsetio je da je pre 24 godine na današnji dan počela NATO agresija na našu zemlju koja je trajala punih 78 dana i noći rušeći pred sobom ne samo vojne objekte i ciljeve, već i gradske trgove, ulice, pijace, domove civila pa čak i bolnice, nemilosrdno odnoseći ne samo živote pripadnika snaga bezbednosti nego i nedužnih civila među kojima je bilo staraca, žena i male dece. Nekome ko ne poznaje dušu srpskog naroda, istakao je ministar Vučević, može da zvuči čudno i neverovatno da se narod koji je vojno i brojčano malobrojniji od neprijatelja ne preda, prizna poraz i poklekne, nego se drzne i pruži otpor.

- Nema tu puno filozofije, odgovor je vrlo jednostavan, to smo mi, to je naš srpski narod - skroman, velikodušan, narod koji poštuje tuđe, ali ne da na svoje. Iz tog i takvog naroda pre više od dva veka iznikla je prva stajaća vojska. U borbi za slobodu, uzevši oružje seljak je postao vojnik. I upravo tu u toj povezanosti leži suština nepobedivosti naših jedinica, jer ko će bolje štititi otadžbinu i njen narod od pripadnika vojske koju je upravo ta zemlja iznedrila - rekao je Vučević.

Dodao je da su 1999. godine pripadnici vojske pokazali koliko smeju i dodao da je tokom svih sukoba kroz istoriju naša vojska ostala dosledna u tome da nikada ne odustane u borbi za očuvanje suvereniteta zemlje, za bolje i bezbednije sutra. Ministar je rekao da je najteže bilo to što godinama nismo smeli da kažemo da nas boli to što se desilo.

- Tražilo se da ćutimo, da pognemo glavu i da se stidimo. Oni koji su nas na to terali ne poznajući našu dušu, koji su se odrekli svojih predaka, zaboravili su da se srpska duša ne može sputati. Veliki Branislav Nušić koji je u Prvom svetskom ratu izgubio navrednije što je imao, sina jedinca, ljubav prema otadžbini izrazio je rečima " Otadžbina nije predmet, ograničen, oivičen, utelovljen. Otadžbina je misao, otadžbina je vera, a misao i vera ne umiru - rekao je Vučević.

Istakao je da je ljubav prema otadžbini ono što je kroz istoriju obeležilo srpski narod i što je doprinelo da Srbija danas ide putem napretka, ponosna, uspravna, poštena i dostojanstvena, prenosi Tanjug.

- Puno je simbolike u današnjem danu pa nije slučajno što smo se okupili baš ovde u kasarni "Stefan Nemanja" u Raški u kojoj danas borave pripadnici 21. pešadijskog bataljona. Oni na svojim plećima nose veliku odgovornost kao sledbenici herojske 37. motorizovane brigade. Brigade čiji su se pripadnici junačkim delima, koja su za posledicu imala 60 izgubljenih života i tri puta više ranjenih pripadnika jedinice, ugradili u budućnost i koja s razlogom, zbog zasluga ostvarenih tokom odbrane zemlje od NATO agresije, nosi Orden narodnog heroja - naglasio je ministar odbrane.

Vučević je rekao da se na današnji dan trudimo da u bolu budemo dostojanstveni, ali da svetu pošaljemo poruku da Srbija pamti svoju istoriju.

- Danas odajemo dužnu poštu našim herojima koji stoje u nebeskom stroju kao naši molitvenici pred Bogom za bolju budućnost Srbije! Dame i gospodo, neka je večna slava i hvala svim palim herojima, a hvala i vama koji ste među nama i ne date da se sva dela učinjena i životi položeni za slobodu i čast otadžbine zaborave - poručio je.

Predsednik opštine Raška Nemanja Popović podsetio je da se danas navršava 24 godine od početka NATO agresije i da su ta sećanja živa i bolna.

- Posledice rata i razaranja i danas osećamo, a stradale vojnike i civile ne zaboravljamo. U danu sećanja pomen dajemo herojima 37. motorizovane brigade, našoj braći i očevima, prijateljima, poznanicima, sugrađanima, hrabrim vojnicima iz Raške, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Aleksandrovca i Novog Pazara - naveo je on.

General u penziji i ratni komandant 37. motorizovane brigade Ljubiša Diković prisutnima je rekao da sećanja ne blede, a bol za najbližima ne jenjava.

- Hrabro smo stali na branik otadžbine u sastavu 37. motorizovane brigade, borili se tih 78 strašnih dana protiv daleko jačeg NATO agresora i nekoliko desetina hiljada terorista iz takozvane OVK u Drenici, u leglu terorizma i svakog zla po srpski i nealbanski živalj. Nismo marili za svoje živote, naše misli su bile na nejači i svetinji koju branimo. Platili smo to životima 60 pripadnika i više od 200 lakše i teže ranjenih. Slava vam junaci i heroji 37. motorizovane brigade - rekao je general Diković.

Na spomen obeležje vence su položili i porodice poginulih pripadnika i predstavnici udruženja koje baštini tradiciju 37. motorizovane brigade. Nakon polaganja venaca ministar Vučević obišao je Spomen sobu u kasarni "Stefan Nemanja".

Spomen-obeležje "Herojima 37. motorizovane brigade" podignut je 16. juna 2000. godine u znak sećanja na 60 pripadnika te jedinice, koji su poginuli tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine. U okviru obeležavanja godišnjice Dana sećanja na stradale u NATO agresiji, venac je danas položio i državni sekretar u Ministarstvu dobrane Nemanja Starovića kraj Spomen-obeležja pripadnicima 78. motorizovane brigade u selu Reljan u opštini Preševo, u pratnji pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandića.

Kraj spomenika "Poginulim u NATO agresiji 1999" u centru grada Smedereva venac je položio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, u pratnji pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniše Radovića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA