≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vučić: "U Evropi slede promene političke mape, Ukrajina se okreće. To će uticati i na Srbiju"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vučić govori o razgovorima u Ohridu, sastanku sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, i drugim važnim temama.

  • 61
Aleksandar Vučić Printskrin: TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je očekivao rat u Ukrajini, da je to razumeo pre samog početka, ali i da je gotovo nemoguće da ta zemlja obedi u ovom sukobu. Zbog toga, istakao je, počeće verovatno hitni pregovori za članstvo EU, a to će izazvati promene političke mape koja će uticati i na Srbiju.

Vučić je, gostujući na TV Pink, govorio o izjavi Kristijana Veršolca, koji je rekao da je od srpskog predsednika dva meseca pre početka sukoba saznao da će početi rat u Ukrajini.

- Ruski predsednik pri poslednjem našem susretu nije govorio o Ukrajini mnogo, razumeo šta sam sledi - rekao je Vučić.

- Nije to neka velika tajna, mogli ste da pogledate u arhivi moje izjave od 25. novembra, kada sam bio u Sočiju kod Vladimira Putina. Ja sam tada rekao da očekujem da nam se priprema mnogo toga teškog u svetu. Ne zato što mi je Putin bilo šta slično rekao, ja njega dovoljno dobro poznajem. I ja sam razumeo šta će se desiti u Ukrajini - kaže predsednik, i dodaje da je Putin ranije uvek govorio mnogo o Ukrajini, a na tom sastanku nije pričao ni tri minuta.

On je istakao da su promene u Evropi neminovne.

"Mislim da već u junu mora da usledi veliki zamah Ukrajine prema svom evropskom putu, pošto neće lako pobediti u vojnom smislu, mislim da će biti hitnih pregovora", naveo je on.

Prema njegovim rečima, u Evropi slede promene političke mape, što će uticati i na Srbiju. Odnosno, menjaće se dinamika našeg odnosa sa Evropom.

Dodao je da počinje takmičenje oko šefa NATO-a, kao i što SAD prave poseban blok koji nije mali.

- Za nas postoje ograničavajući faktori, a to su sankcije Rusiji i Kosovo i Metohija. Mislim da će se u međuvremenu dogoditi još mnogo toga. Bajdenov akt o smanjenju inflacije, koji je genijalan, čime su naterali kompanije iz EU da se sele u Ameriku, oni će se sada dogovoriti sa Evropom da za evropske zemlje to ne važi. Uzeće kompanije poput Volskvagena i radna mesta. Dogovoriće se da to ne važi, ali da moraju da sprovode mere prema Kini kakve sprovodi i Amerika - rekao je on.

Poziv za vojnu paradu

Vučić je rekao da je njegov zadatak da proba da sačuva zemlju od rata, ali i da sačuva sve političke principe.

"Hoću da iskoristim priliku da pozovem 22. aprila sve građane Srbije, to će biti najveća prezentacija svega onoga što Vojska Srbije ima. Prikazaćemo sve što imamo, biće više od 1.500 komada oruđa, sve ćete moći da vidite, od Nora, CH 92, CH 95, sve što imamo od letelica, FK3".

"Imali smo belo zlato"

Vučić je govorio i o ekonomiji.

On je, o komentarima da su jagode, luk ili drugo povrće skupi, naveo da kod nas postoji potreba da se uvek kaže nešto negativno.

"Ne bavite se politikom bez politike. Govorili su i da sam lud što govorim o litijumu. Moglo je da procveta sve. Zašto nismo to uradili? Zato što su došle strane službe da to stopiraju".

Vučić izjavio je da uskoro ide u Valjevo da otvori fabriku "Bicerba", ističući da mnogo toga, kako je rekao, treba da se otvori ove godine.

Video: Uspeli smo da privučemo gotovo 63% ukupnih stranih direktnih investicija za ceo zapadni Balkan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    26. mart 2023 | 10:24

    Odgovornom i dobrom spoljnom politikom postižu se dobri rezultati, rezultatima kojima Srbija teži. Ovo sve je jako važno za budućnost svih nas a naročito naše dece.

  • Iva

    26. mart 2023 | 10:35

    Nama je najbitjije da gledamo nasu drzavu,i da sto jace idemo napred.

  • Stole

    26. mart 2023 | 10:34

    Srbija kao i do sada vodice svoju sopstvenu i nezavisnu politiku i u skladu sa time postavice se prema promenama koje slede u Evropi onako kako treba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA