Vreme čitanja: oko 2 min.

Petković: U Deklaraciji nema termina "prisilno nestali", osujetili smo plan Prištine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Inače, šef pregovaračkog tima Beograda rekao je juče, nakon sastanka sa Besnikom Bisljimijem i Miroslavom Lajčakom, da je prvi put u poslednjih nekoliko godina u okviru trilateralnih razgovora razgovarano o najkonkretnijim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština

  • 1
Petar Petković Kancelarija za Kosovo i Metohiju KIM Foto: Telegraf.rs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da je u tekstu Deklaracije o nestalim licima koji je u utorak usaglašen u Briselu, zahvaljujući naporima Beograda, odbačen termin “prisilno nestali” (enforced disappearances) koji je pravna kategorija definisana međunarodnom konvencijom i koji bi podrazumevao direktnu pravnu odgovornost države Srbije za sve slučajeve nestanaka tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

Petar Petković je u saopštenju ukazao da Beograd to nije dozvolio niti dopustio u ovoj deklaraciji, kao i da je plan Prištine osujećen, piše u saopštenju.

Inače, šef pregovaračkog tima Beograda rekao je juče, nakon sastanka sa Besnikom Bisljimijem i Miroslavom Lajčakom, da je prvi put u poslednjih nekoliko godina u okviru trilateralnih razgovora razgovarano o najkonkretnijim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da je usaglašen tekst Deklaracije o nestalim licima.

- Umesto tog termina, usvojen je termin 'prinudno nestali' (forcibly disappeared) koji nije nikakva pravna kategorija i koji se ne nalazi ni u jednoj međunarodnoj konvenciji, već isključivo opisuje okolnosti pod kojima se nestanak desio i zato ne može da proizvede nikakvo pravno dejstvo po interese države Srbije, niti njenu odgovornost - objasnio je Petković.

Naveo je da je zbog toga sasvim jasno da Priština i Andin Hoti obmanjuju i dezavuišu javnost netačnim interpretacijama da je termin "prisilno nestali" prihvaćen i da će biti u mogućnosti da traže odgovornost države, jer to apsolutno nije tačno i on to zna.

- Sem očigledne politizacije ove visokohumane teme, razumljivo je nezadovoljstvo Prištine kojoj je propao plan da Srbiju optuži za sve slučajeve nestanka na Kosovu i Metohiji i da zlodela tzv. OVK pripiše Beogradu, a što im je bila namera od početka, koju smo prozreli i osujetili - naveo je Petković.

Istakao je da je srpska strana uspela u Briselu da zaštiti interese Srbije kada su u pitanju nestala lica, ali da je od samog početka ovog procesa pokazala spremnost da ovo važno pitanje reši duboko uverena da porodice svih nevinih žrtava zaslužuju mir bez ikakve politizacije.

- Nažalost, Priština nastavlja da ovu temu politizuje i koristi za dnevno političke obračune i svoje unutar političke prilike, ali ćemo se mi kao i do sada voditi isključivo činjenicama i argumentima", zaključio je Petković - saopšteno je iz Kancelarije.

(Telegraf.rs)

Video: Petković: Na tlo centralne Srbije stigao i Nikola Nedeljković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA