Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministar Vesić čestitao Svetski dan Roma i to na njihovom jeziku: "Srbija je i njihova zemlja"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetski dan Roma obeležava se 8. aprila od 1990. godine kao dan proslavljanja romske kulture

  • 3
Goran Vesić, Potpisivanje ugovora sa lokalnim samoupravama Foto: Nikola Tomić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić čestitao je danas Svetski dan Roma svim pripadnicima romske zajednice zaposlenim u preduzećima u nadležnosti tog ministarstva.

- Na hiljade Roma radi u našim javnim preduzećima. Mnogi od njih rade u železnici, neki u ’Putevima Srbije’, ’Koridorima Srbije’, i svi oni daju veliki doprinos da naša zemlja bude uređena, jer je Srbija i njihova zemlja - poručio je Vesić.

Zato je želeo da im ovaj dan čestita i na romskom jeziku:

- Drage Romkinje i Romi, čestitam vam Svetski dan Roma. Naša obaveza je da budete poštovani i ravnopravni članovi našeg društva. Da budete živi i zdravi gde god! Srećan Svetski dan Roma.

Svetski dan Roma obeležava se 8. aprila od 1990. godine kao dan proslavljanja romske kulture, ali i podizanja svesti o problemima sa kojima se ta zajednica suočava.

Taj dan proglašen je u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika u Čelsfildu, pored Londona, održanog od 7 . do 12. aprila 1971. godine, na kojem je odlučeno da romska himna bude pesma "Đelem, đelem".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANTE BAN

    8. april 2023 | 16:41

    Romi su- najznačajniji narod u Srbiji!

  • Pop rock

    8. april 2023 | 17:46

    Pa lepo je čovek rekao, rade u gradskoj čistoći, za tako ta radna mesta su i predviđeni. . Nešto nisam video da su rado viđeni kao učitelji, nastavnici, inzinjeri, voditelji, direktori.. i ako ima toliko pismenih i stručnih ljudi Romske nacionalnosti..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA