ŠIROKO: Vlada Srbije koristi više od hiljadu automobila!

Tri četvrtine automobila su na raspolaganju raznim inspekcijama, a ostatak za potrebe kabineta ministarstava. Prosečna starost tih vozila je manja od deset godina

  • 0

Prema podacima 14 ministarstava, ukupan broj vozila koja pripadaju ministarstvima je oko 800, dok Uprava za zajedničke poslove poseduje 158 vozila visoke kategorije, dok su ostala niže i upotrebljavaju ih zaposleni u tehničkim službama.

Ako postoji profil službenog automobila u kome se vozi neki srpski ministar, onda je to vozilo marke "audi", "škoda oktavija" ili "reno", staro četiri do pet godina.

Tako se, na primer, Milan Bačević, ministar energetike, kao i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin voze u automobilu "audi A7" koji su stari nekoliko godina. Dok ministarka regionalnog razvoja Verica Kalanović koristi "oktaviju" ili "pežo" koji su, takođe, prosečno stari oko četiri godine.

Uprkos tome sto su inspekcijski automobli i dalje uglavnom "Zastavini", ima i tu izuzetaka. Tako se po raznim ministarstvima, osim "zastave" i "juga", mogu videti inspektori koji se voze "škodama", "opel astrama", "ladama", "tojotama", ali su automobili koje ne koriste samo članovi kabineta nešto stariji, između šest i deset godina.

Službene automobile, prema rečima doskorašnjeg vozača jednog državnog funkcionera, često koriste u privatne svrhe ne samo zvaničnici već i njihovi lični vozači.

- Često se dešavalo da službenim autom odem u radnju da pokupujem neophodne namirnice, odem u vrtić po dete ili skoknem do Novog Sada u toku dana pošto sam tamo voleo da odem - kaže sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.

U Upravi za zajedničke poslove kažu da je u prethodnom periodu bilo sporadičnih kršenja odredbi, tako što se vozilo koristilo mimo radnog vremena ili se neprimereno njime upravljalo u saobraćaju.

- Uvođenjem GPS uređaja u službena vozila u znatnoj meri je onemogućena zloupotreba u privatne svrhe - kažu na ovoj adresi.

(Telegraf.rs / Izvor Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA