Vreme čitanja: oko 3 min.

Vučić: Hoću da podižem našu vojsku, SPC jedna od najvažnijih institucija za opstanak srpskog naroda

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vučić je dodao da ne želi da učestvuje u zatvaranju fabrika

Aleksandar Vučić , Milorad Dodik Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon sastanka sa predsednikom Republike Srske Miloradom Dodikom da će nastaviti da radi na podizanju vojske i vojne industrije naše države, ali da Srbija nijedan metak neće izvesti u Ukrajini i Rusiju.

- Kada kažete prodajate NATO zemljama, a izvinite ne možemo da prodajemo ODKB zemljama, ne možemo da prodajemo prijateljima Rusije, ne možemo da prodajemo NATO zemljama i njihovim prijateljima, a kome da prodajemo? - upitao je Vučić komentarišući izjavu predsednika pokreta Srbija centar Zdravka Ponoša u vezi sa izveštajem u kojem se tvrdi da srpsko oružje završava na ratištu u Ukrajini.

- Zamislite, ne možemo da prodajemo Španiji, Češkoj, a kome da prodajemo? Šta želite da uradimo, da ukinemo našu proizvodnju, fabrike, radna mesta ljudima, plate i penzije, jel to smisao? - upitao je Vučić na konferenciji posle susreta sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

On je naveo da to govore ljudi koji se zalažu za Ukrajinu i koji su za uvođenje sankcija Rusiji i dodao da neće da učestvuje u zatvaranju fabrika i da će nastaviti da radi na podizanju vojske i naše vojne industrije i da nijedan metak nikad nećemo izvesti u Ukrajinu i Rusiju.

- Ti prijatelju i mnogi drugi već ste uništili dovoljno vojske i od naše namenske industrije, spaljivali tenkove, uništavali strele, ose, zolje, nema šta niste uradili, strele za 165 dolara po komadu, sramota! Ja to da radim neću. Mi pravimo nešto što se koristi na ratištu, to nije za modnu pistu i nije za ručak. I hranu kad proizvedete višak ona će na nečijoj trpezi da završi bilo gde u svetu, a ne oruđe ili oružje ili minicija - naveo je Vučić.

"SPC smatram jednom od najvažnijih institucija za opstanak srpskog naroda"

Vučić je rekao da SPC smatra jednom od najvažnijih institucija za opstanak srpskog naroda i da bez nje Srbi u mnogim mestima ne bi ostali, ali da u Srbiji postoji princip sekularnosti i da se "zna ko odlučuje o zakonima, a ko o nekim drugim pitanjima".

Vučić je to izjavio odgovarajući na pitanje novinara Euronjuza da li je potrebno izmeniti Zakon o rodnoj ravnopravnosti s obzirom na Uskršnju poslanicu patrijarha Porfirija u kojoj je patrijarh ocenio da se iza rodno osetljivog jezika krije borba protiv braka i porodice.

- Ja nemam pravo da ocenjujem patrijarha i vaskršnju poslanicu. Niti bih to ikada učinio. Mi razgovaramo i sa Patrijarhom i sa svetim sinodom, neretko i sa saborom SPC -rekao je Vučić.

Dodao je da se on i Vlada Srbije uvek trudie da sa SPC pronađu i najmanji zajednički imenitelj, za rad, delatnost i budućnost.

- Srpsku crkvu smatram jednom od najvažnijih institucija u našoj zamlji, i ne samo u našoj zemlji. Jednoj od navažnijih institucija za opstanak našeg naroda i mogu da vam navedem bezbroj mesta u kojima teško da bi Srbi preživeli da tamo nema srpske crkve - rekao je Vučić.

Dodao je da u Srbiji "postoji princip sekularnosti", odnosno odvojenost države od crkve.

- Zna se ko odlučuje o zakonima, a ko donosi odluke o nekim drugim pitanjima - zaključio je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    14. april 2023 | 17:05

    Vučić će nastaviti da radi na razvoju vojne industrije, ali to ne znači da će Srbija ikada ispaliti metak u Ukrajini ili Rusiji.

  • Mile

    14. april 2023 | 17:05

    Moramo da jacamo nasu vojsku dokle god imamo okupiranu juznu pomrajinu KiM.

  • Marko

    14. april 2023 | 17:06

    Vučić smatra da postoji princip sekularnosti u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA