≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pojačane diplomatske aktivnosti pred novu rundu dijaloga u Briselu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi susret Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija mogao bi da bude 2. maja. Iako zvanične potvrde nema, šef srpske diplomatije najavljuje pojačane diplomatske aktivnosti Beograda do tada

  • 3
Albin Aljbin Kurti  i Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/AP/Miloš Milivojević

Savet Evrope bi prekosutra mogao da započne proceduru prijema Kosova u tu organizaciju, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da je zbog toga upitna njegova poseta Strazburu planirana za sutra.

Nema informaciju o idućem sastanku političkih pregovarača u Briselu, ali se za taj susret priprema posrednik Miroslav Lajčak.

Sumirajući proteklu nedelju na Fejsbuku, izrazio je zabrinutost zbog dešavanja na KiM, a od obe strane očekuje da se fokusiraju na normalizaciju odnosa, prenosi RTS.

Novi susret Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija mogao bi da bude 2. maja. Iako zvanične potvrde nema, šef srpske diplomatije najavljuje pojačane diplomatske aktivnosti Beograda do tada.

Jedna je pod znakom pitanja sutrašnja poseta Strazburu povodom 20. godišnjice od prijema Srbije u tu organizaciju. Odlazak je, kaže Dačić, neizvestan zbog najava da bi dan kasnije mogla da počne procedura za prijem Kosova u Savet Evrope.

“To je poniženje i poruka da Kosovo može da radi šta hoće. Ako su te najave tačne ja svakako neću sutra u Strazbur jer u SE nikada nije primljeno nešto što nije država. I nemoguće je da s jedne strane imate odbarnu teritorijalni integritet Ukrajine, a da sa druge strane neko ruši teritorijalni integritet Srbije", rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Prema njegovim rečima, našu konstruktivnost neko očigledno smatra za našu slabost, a mi sigurno to nećemo dozvoliti.

U danu kada bi Komitet ministara Saveta Evrope mogao da podrži prijem Kosova, navršava se 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma. Jednako traje odbijanje Prištine da formira Zajedincu srpskih opština, što bi trebalo da bude jedna od tema sastanka političkih pregovarača u Briselu.

"Ova nedelja u Briselu je za mene bila relativno mirna, što mi je dalo priliku da radim na dokumentima važnim za sprovođenje sporazuma iz dijaloga i da se dublje udubim u aktuelna dešavanja i raspoloženja u regionu. Nažalost, neki od ovih događaja su zabrinjavajući, i očekujemo od strana da se u potpunosti fokusiraju na normalizaciju odnosa," kaže specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Očekivanja od Evropske unije koja posreduje u pregovorima iznosi istoričar Predrag Marković.

"Vreme je da EU pokaže odgovornost kada je u pitanju kosovsko pitanje. Znači u situaciji u kojoj jedna strana ispoštuje sve što je obećala, to je srpska strana, a druga ništa, zaista možemo da se zapitamo koliki je ugled EU koji ugrožava prištinska strana“, rekao je istoričar Predstag Marković.

Pitanje međunarodnoj zajednici postavlja direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiji - pred izbore na Severu pokrajine koje organizuje Priština - kako će zapadni predstavnici da objasne činjenicu da će čisto srpske opštine da vode predstavnici svega 2 odsto albanskog stanovništva koji će jedini i glasati.

(Telegraf.rs)

Video: Moraju se poštovati prava i volja našeg naroda: Vučić sa Lajčakom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA