Vreme čitanja: oko 1 min.

Zvanično: Novi susret Vučića i Kurtija u Briselu 2. maja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslednji put Vučić i Kurti su se sastali u Ohridu 18. marta. i tada je njihov sastanak trajao 12 sati

Aleksandar Vučić, Albin Kurti Foto: Antonio Ahel/ATAImages, Kazuki Oishi/ddp USA/Profimedia

Nova runda dijaloga između Beograda i Prištine na najvišem nivou biće nastavljena 2. maja, kada će se u Briselu sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, potvrdio je portparol EU Peter Stano.

Evropska unija kao posrednika u dijalogu danas je uspostavila zajednički odbor za praćenje u njemu su i samoproglašeno Kosovo i Srbija kao strane u dijalogu o normalizaciji odnosa.

Zadatak zajedničkog odbora za monitoring je da nadgleda primenu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između samoproglašenog Kosova i Srbije i njegovog implementacionog aneksa.

- Ovo je konkretna implementacija onoga što je dogovoreno pre 30 dana u Ohridu na sastanku između predsednika Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Ovim Zajedničkim odborom za monitoring će predsedavati specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak. Kosovo će predstavljati njihov ambasador u Briselu, a Srbiju njen glavni pregovarač. Odbor će se redovno sastajati u Briselu, a detalji će biti finalizirani i usvojeni na prvom sastanku Odbora koji će se održati posle narednog sastanka na visokom nivou koji je planiran ovde u Briselu za 2. maj - rekao je Stano, prenosi "Euronews Srbija".

Poslednji put Vučić i Kurti su se sastali u Ohridu 18. marta. i tada je njihov sastanak trajao 12 sati.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj tada je rekao da su dogovoreni praktični koraci o tome kako će biti sproveden februarski sporazum iz Brisela o normalizaciji odnosa između Srbije i samoproglašenog Kosova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    18. april 2023 | 17:23

    Vučić je uvek spreman za dijalog i kompromis, dok za Kurtija to ne možemo reći

  • Maja

    18. april 2023 | 17:07

    Nadam se da će se nkrmalizivati odnosi sa Kurtije.

  • Viki

    18. april 2023 | 17:19

    Vest je dobra jer se na najvišem nivou nastavlja dijalog između Beograda i Prištine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA