Vreme čitanja: oko 1 min.

Lajčak otkrio glavne teme sastanka u Briselu 2. maja: Trebalo bi da učestvuju Vučić i Kurti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Glavne teme biće prvi nacrt statuta Zajednica srpskih opština i pitanje nestalih osoba

  • 92
VUCIC LAJCAK SASTANAK Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je sinoć da će na sastanku 2. maja u Briselu, na kojem bi trebalo da učestvuju srpski predsednik Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, glavne teme biti prvi nacrt statuta Zajednica srpskih opština i pitanje nestalih osoba.

Sumirajući proteklu nedelju, Lajčak je rekao da je ovo vreme intenzivnih priprema i da će, posle Ohrida, ovo biti prvi sastanak Beograda i Prištine na visokom nivou.

"Očekujemo da će obe strane doći u Brisel dobro pripremljene i da su poptuno posvećene fazi implementacije", naveo je Lajčak na Fejsbuku.

On je dodao da se ranije ove nedelje u Briselu sastao sa komandantom Kfora Anđelom Ristućom kako bi obavestili jedan drugog o oblastima odgovornosti.

"Cenim našu blisku saradnju i njegov vredan uvid u bezbednosnu situaciju na Kosovu, konkretno na severu. Takođe sam se sastao sa predsednikom Sektora za spoljne odnose Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora (EESC) Dimitrisom Dimitrijadisom. Zahvalan sam za njegovo interesovanje i podršku dijalogu, i cenim praktične napore EESC u ohrabrivanju dijaloga i saradnji u ostvarenju napretka naših zajedničkih ciljeva na Zapadnom Balkanu", istakao je Lajčak, prenosi Tanjug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cedomir

    24. april 2023 | 08:15

    Srbija je uvek spremna na saradnju, čeka se Kurti. Dok se ne formira ZSO nema daljih dogovora.

  • Jovica

    24. april 2023 | 08:30

    Srbija želi mir i razgovore ali ZSO se mora formirati i to je glavni uslov za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, i to je obaveza Prištine što se mora ispuniti.

  • Cedomir

    24. april 2023 | 07:58

    Vučić je uvek pripremljen i spreman za dogovor. Naše crvene linije se znaju. Na Kurtija je red da ispuni dogovoreno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA