≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vučić: Na KiM se dogodio nedvosmisleni poraz Kurtija, ali i tektonske promene, Srbi traže stvarni dijalog

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo što se juče dogodilo je mnogo više od toga, srpski narod je juče pokazao da traži potpuno drugačiji pristup, pre svega, međunarodne zajednice, poručuje Vučić

  • 84
Aleksandar Vučić Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u obraćanju javnosti da se u nedelju na KiM nije samo dogodio nedvosmisleni poraz Aljbina Kurtija i njegovog režima, već i tektonske promene na KiM.

"Ovo što se juče dogodilo je mnogo više od toga, srpski narod je juče pokazao da traži potpuno drugačiji pristup, pre svega, međunarodne zajednice, mislim na zapadne sile - traži veće poštovanje i stvarni dijalog, a ne nametanje rešenja", istakao je Vučić u obraćanju građanima. On je naveo da neće izneti samo analizu, kako je rekao, nekakvih izbornih rezultata, već analizu tektonskih promena koje su se juče dogodile na KiM", naveo je Vučić.

Predsednik je dodao su se Srbi juče odlučno pokazali sa procenom 99,97, koji ne postoji u svetu. U biračkom spisku od 45.095 Srba, ukupno je izašlo 13, pri tom dvoje kaže da su greškkom, to je 0,029 posto.

- Ono što je interesantno, je da je izašao i značajno manji broj Albanaca - dodao je predsednik.

Potom je poručio i da Srbe niko sa Zapada nije slušao, pa i da ih mi u Beogradu ponekad nismo dovoljno razumeli u koliko se teškoj poziciji nalaze.

- Nismo imali dovoljno vremena da čujemo njihove probleme i muke, oni su referendumski i prebliscitarno rekli u kojoj državi žele da žive, ali i pokazali svetu da ništa nisu razumeli - rekao je Vučić.

Takođe je istakao da je najznačajnija poruka nama i svetu je da suštinski dijalog - nemamo.

- Mi ne razgovaramo, dobijamo nametnute papire koji uvek idu u korist Prištine i kada im govorimo da se nešto dešava na KiM oni kažu da su to Vučićeve gluposti. Nikada niste hteli suštinski da saslušate Srbe, zato je naša obaveza da ih saslušamo. Narednih dana ćemo raditi na tome kako možemo najbolje da zaštitimo interese Srba - istakao je.

Najverovatnije će 2. maja ići u Brisel, najavio je predsednik, ističući da konačnu odluku još nije doneo.

- Štitićemo poziciju našeg naroda i interese našeg naroda, poštovati Ustav Republike Srbije, i - stvarni dijalog! Nama je potreban stvarni razgovor sa Albancima i sa Evropljanima, razgovor o našim nacionalnim i državnim pitanjima. Plašim se da je ovo uvod u mnogo veću krizu u godinama pred nama - poručio je i dodao, osvrćući se na evropsku zajednicu:

- Najvažniji zaključak je da prestanete da varate Srbe, ako to ne budete u stanju plašim se da će nam svima biti teže ... Želim da zahvalim narodu na KiM zato što je strpljivo trpeo prisustvo okupacionih snaga na KiM, koji kamen prema njima nisu bacili, nikoga mrko nikog nisu pogledali, ali su snagom svoje volje pokazali da nisu šaka zobi.

Poručio je i da uvek treba da se gleda da se sačuva mir, a da je juče prikazana najbolja slika lažne demokratije, i to ne samo prištinske, već i zapadne demokratije.

- Oni su nama osporavali i kada je bilo 50 odsto, a zamislite da nam je izašlo 3,4 odsto. Ovo pokazuje kako izgleda ne sumrak, već mrak za demokratiju, i kako je sve dozvoljeno ne bi li se Srbi unizili. Ali ovo je takođe pokazalo da su Srbi, snažan, ozbiljan i odgovoran narod koji zna da štiti svoje interese uprkos pretnjama koje nisu male. Najvažnije je da sačuvamo mir, jednom okupaciji mora da dođe kraj. Mi smo ti koji biramo kraj okupacije, oni više nisu ti koji odlučuju - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    24. april 2023 | 14:23

    Najznačajnija poruka nama i svetu je da suštinski dijalog - nemamo.

  • Cvele

    24. april 2023 | 17:31

    Srbi na Kosovu vise ne zele da trpe Kurtijevo maltretiranje

  • Neka

    24. april 2023 | 15:12

    Jedinstveni,maksimalno dostojanstveni Srbi na KIM su odrzali lekciju crlom svetu kako se bori za interese zemlje i mir.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA