Vreme čitanja: oko 4 min.

Vujović: Realizujemo projekte u koje se nije ulagalo 50 godina, saniramo deponije

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako navodi ministarka, imamo sredstva koje je Republika Srbija obezbedila od EBRD u iznosu od 150 miliona evra za izgradnju regionalnih i reciklažnih centara

  • 4
SNS VLADA VUCIC Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović navela je da je važno govoriti o izmenama i dopunama predloga zakona o upravljanju otpadom, i istakla da moramo podvući šta su to sve Vlada Republike Srbije, kao i Ministrastvo za zaštitu životne sredine uradili u prethodnom periodu.

Ona je dodala da to još nije dovoljno, ali da je sramno da oni koji ništa nisu uradili minimiziraju sadašnji uspeh.

- Pre svega kada govorimo o kvalitetu vazduha – naravno da postoje gradovi i opštine u kojima se beleži prekomerno zagađenje vazduha i znamo da je to višedecenijski problem u Srbiji. Baš zato što smo svesni tog problema, niko više pre ove vlasti nije uložio u popravljanje kvaliteta vazduha. Pojedine poslanike bih podsetila da ministri koji su njima bliski kada su bili na vlasti, u budžetu su ostavljali nula dinara za pošumljavanje i ozelenjavanje kao jednu od važnih mera za popravljanje kvaliteta vazduha. Iako su ti budžeti bili veliki, ne kao sada, ali ipak značajni, 2011. i 2012. za to je ostavljana nula dinara, ali je zato za marketing je ostavljano preko 500.000 evra. Ova Vlada je odvojila značajna sredstva, za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama i individualnim domaćinstvima. Svake godine preko 50 jedinica lokalne samouprave učestvuje u konkursima, trude se da imaju što kvalitetniji projekat i da u svojim opštinama poboljšaju kvalitet vazduha - navela je ministarka.

Ona je navela da smo ponekad sami odgovorni za divlje deponije i smetlišta i apelovala na građane da svi zajedno vodimo računa o zaštiti životnr sredine.

- Mislim da smo puno toga uradili na podizanju svesti i sami sebe pokušavamo da korigujemo i dobro razmišljamo gde ćemo odložiti otpad. Vlada Srbije je odvojila značajna sredstva kako bi obezbedila zelenu infrastrukturu, kako bi svi mogli da razdvajamo otpad i podižemo stopu reciklaža. Takođe, ostavljamo značajna sredstva za zatvaranje nesanitratnih deponija na kojima smo kao društvo preko 50 godina odlagali otpad. Sada ih zatvaramo, rekultivišemo, saniramo, na njima su sada zelene površine, neretko i parkovi i utiču na bolji kvalitet vazduha. U ovom trenutku očekujemo za potpisivanje ugovora za zatvaranje nesanitarne deponije u Rumi, Zrenjaninu, Požegi. Nekoliko izuzetno velikih deponija smo zatvorili. Što je još važnije, radimo na izgradnji regionalnih centgara. Trebalo nam je tri godine da pripremimo dokumentaciju, da vidimo šta je neophodno kako bi taj projekat bio prepoznat od strane Vlade i kako bi se ulagalo u njega - dodala je Vujović.

Kako navodi ministarka, imamo sredstva koje je Republika Srbija obezbedila od EBRD u iznosu od 150 miliona evra za izgradnju regionalnih i reciklažnih centara. Dodaje da se upravo pregleda dokumentacija  koja će nam reći ko je izabrani izvođač radova na deponiji Kalenić.

- Očekujem da u narednih mesec i po dva, svi zajedno označimo početak radova tog regionalnog centra koji je jedan od najvećih u Srbiji s obzirom na broj stanovnika oko 500.000 i oko 11 opština koji će gravitirati ka njemu. Nakon toga krećemo u završnu fazu za deponije u Pirotu, Somboru, Užicu, Sremskoj Mitrovici. Paralelno sa tim što zatvaramo nesanitarne deponije, što gradimo regionalne centre, imamo konkurs za čišćenje i uklanjanja smetlišta na šta kao društvo moramo da obratimo pažnju, da lokacije koje jednom očistimo ostaju čiste. Građani moraju da budu korektivni faktor, kao i inspekcija. Nismo mi ti koji ne možemo ni kod koga da odemo na vrata, da mu napišemo kaznu ili da ga zatvorimo - objašnjava.

Kako tvrdi, to je ranije bio trend, i zato sada postoje problemi i moraju da se donose izmene i dopune ovog zakona.

- Brojke i statistika u smislu zatvaranja objekata, privrednih prestupa, krivičnih prijava, govore u prilog tome da ćemo ići kod kod svakoga ko može n a bilo koji način da naruši kvalitete životne sredine. Čućemo mnogo optužbi koje stižu iz klupa poslanika opozicije, ali ja ću vas svaki put podsetiti na ulaganja u ovoj oblasti. Ovo nije jednostavan proces, moramo da obezbedimo zelenu infrastrukturu, i višedecenijski problemi ne mogu da se reše u danu, ali mi to želimo što potvrđuju i budžeti koje odvajamo i ulaganja. Svako od vas u svom gradu ili opštini u kome živi da se minimum jedan ekološki projekat završio ili se odvija, to su stvari koje su lako proverljive. Ponavljam, zatvaramo sanitarne deponije zato što su to građani tražili. Linija za separaciju otpada u Pančevo kako će biti pojednostavljena procedura odvajanja otpada, i posle Petrovca na Mlavi, krećemo sa izgradnjom transfer stanice u Smederevu. Volela bih da se na ovome radilo u prošlosti umesto što se ulagalo u marketing, jer bismo sada imali mnogo više dobrih primera - zaključila je ministarka Vujović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србин

    25. april 2023 | 16:52

    Далеко било ко нам је све министар!У данашње време што мање школе имаш то је већа шанса за неку фотељу!

  • Drž' se svoje struke

    25. april 2023 | 17:12

    Snajka, gorču i jaču.

  • ????

    25. april 2023 | 16:52

    Sta se ova izbecila?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA