Vukčević u Kopenhagenu ispituje danske vojnike

Tužilac za ratne zločine uzimaće danas izjave u vezi sa ratnim zločinom nad srpskim civilima u Dvoru na Uni

  • 0

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević danas će u Kopenhagenu uzimati izjave u vezi sa ratnim zločinom nad srpskim civilima na Dvoru na Uni 1995. godine. On će, zajedno sa predstavnicima hrvatskog Tužilaštva u Kopenhagenu, razgovarati sa danskim novinarom i četvoricom vojnika, koji su bili stacionirani u tom hrvatskom mestu.

Danski vojnik Jan Velendorf, jedan od bivših pripadnika snaga UN u Hrvatskoj, kazao je da će sarađivati i sa tužiocima Srbije i Hrvatske. Kako je Velendorf ranije svedočio, danski vojnici koji su za vreme vojne akcije "Oluja" bili stacionirani u Hrvatskoj, nisu reagovali kada su osobe u maskirnim uniformama 8. avgusta 1995. godine pred njima ubili devet srpskih hendikepiranih osoba, koje su bile sakrivene u školi u Dvoru na Uni. Dansku jedinicu je tada činilo 200 naoružanih vojnika, kojima je bilo naređeno da samo posmatraju, te su se pogubljenja dogodila na samo nekoliko metara od jedinice.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da će Vukčević prvog od četvorice danskih vojnika saslušati tokom pre podneva, sa predstavnicima hrvatskog Tužilaštva. On je istakao da će srpski i hrvatski tužioci uporediti izjave i drugih svedoka u Hrvatskoj i Srbiji do kojih su došli, kako bi lakše otkrili počinioce.

Prošle godine srpsko Tužilaštvo za ratne zločine formiralo je predmet o zločinu nad devetoro srpskih civila iz avgusta 1995. godine.

(Izvor: Tanjug / foto: profimedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA