Vreme čitanja: oko 1 min.

Petković: Kurtijev posao je da sprovede potpisano, sve ostalo je opstrukcija dijaloga Beograda i Prištine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Petković kaže da je Kurtijeva očigledna namera da nasiljem i jednostranim delovanjem suštinski promeni situaciju na terenu i tako dosadašnji tok dijaloga o normalizaciji učini irelevantnim.

  • 31
Petar Petković, Aljbin Kurti Foto: Tanjug/Tara Radovanović, Tanjug/AP

"Aljbin Kurti nije vlastan da nešto dozvoljava ili ne dozvoljava kada je reč o Zajednici srpskih opština, jer njene nadležnosti i način na koji treba da bude formirana definisani su kroz 4 briselska sporazuma iz 2013. i 2015. godine i tu ne postoji nikakav prostor za arbitrarnost. Kurti ili nije čitao dokumente potpisane u Briselu, ili se pravi da ne razume šta je u njima napisano, kaže direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

- Prvi briselski sporazum, Plan primene sporazuma o normalizaciji odnosa, Delokrug rada i mandat Upravljačkog tima i Opšti principi za formiranje ZSO su veoma jasni sporazumi, koji preciziraju sve obaveze koje stoje pred Prištinom. Кurti dakle nema nikakvog osnova da istupa sa svojim proizvoljnim željama i pogledima po ovom pitanju - njegov posao je da sprovede potpisano, pod uslovom da prvo nauči kako se sporazumi zovu, kad su potpisani i šta u njima piše. Sve ostalo je samo pokušaj opstrukcije procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a iz svega što Kurti govori i čini proističe da on za taj proces uopšte nije zainteresovan - kaže Petković.

Dodaje da je Kurtijeva očigledna namera da nasiljem i jednostranim delovanjem suštinski promeni situaciju na terenu i tako dosadašnji tok dijaloga o normalizaciji učini irelevantnim.

- Ali, neka Кurti dobro zapamti da mu to nikada nećemo dopustiti! Zato i ovom prilikom još jednom pozivamo međunarodnu zajednicu da obuzda okupacionog gaulajtera Кurtija, kako stabilnost regiona ne bi bila nepopravljivo narušena - zaključuje Petković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruza

    1. maj 2023 | 14:10

    Kurti mora vec jednom da prihvati sta pise u dokumentu i da formira ZSO!

  • Iva

    1. maj 2023 | 14:26

    Kad tad ce Kurti odgovarati za sve

  • Sehemimi1

    1. maj 2023 | 14:32

    Narod Srbije zeli da ukaze da međunarodna zajednica obuzda okupacionog Кurtija, kako stabilnost našeg regiona ne bi bila nepopravljivo narušena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA