≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučić iz Brisela: Veoma sam zabrinut, danas smo prvi put došli do zida

Vreme čitanja: oko 4 min.

U Briselu je održana nova runda pregovora Beograda i Prištine

  • 85
Aleksandar Vučić Brisel Printscreen/Tanjug

U Briselu je večeras oko 21 sat završena nova runda dijaloga Beograda i Prištine, uz posredstvo EU, tokom koje je usvojena Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen nacrt statuta Zajednice srpskih opština. Sastanak je počeo malo posle 18 sati, a na njemu su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

- Veoma sam zabrinut po pitanju formiranja ZSO, jasno je da Priština ne želi da ispuni svoju obavezu. Danas smo prvi put došli do zida - rekao je Vučić. - Nema ni jedne tačke u kojoj se govori o nečemu što već nije dogovoreno. O trenutnoj situaciji posle sramnih nelegitimnih izbora, Reč je o potpunoj delegitimisanosti onih koji su tobože izabrani. Smatrao sam da je veoma važno da prevaziđemo ovu situaciju, da će do sledeće runde, 18. ili 20 maja biti reakcije nekih drugih. Nisam optimista, ali mogu da obećam da ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost. Nadam se da će razgovori biti nastavljeni, ali da ćemo moći da pronađemo rešenja u budućnosti. Čućete bezbroj izgovora. ali suština je ovo. EU je izašla sa svojim predlogom, ja sam prihvatio taj predlog, ali Priština je i to odbila. Ja sam smatrao da je važno da očuvamo stabilnost. Nadam se da će do dvadeset i nekog biti nekog ko će moći da utiče na promenu stava Prištine.

Prema Vučićevim rečima, nije njegovo da govori u ime Borelja ili Lajčaka već u ime Republike Srbije.

- Upozoravao sam da će ovo da se dogodi. Nastaviće se dijalog, samo treba da vidimo kako. Radovaće se i ekstremni Albanci i ekstremni Srbi što nema dogovora. Razišli smo se u nadi da možemo da pronađemo neki dogovor u danima pred nama. Nadam se da će btii dovoljno razuma i da se neće nastaviti provokacije. Rekao sam još na prvom samitu, morate da ispunite ZSO. Kao što sam znao od prvog trenutka da Aljbin Kurti nema nameru da ispuni ništa o ZSO. Naš je problem što nemamo proces normalizacije, ali danas smo razgovarali civilizovano. Neko svakodnevno razmišlja kako da napakosti srpskom narodu na KiM. Hvala vam i živela Srbija - rekao je Vučić pošto je razgovarao sa novinarima.

Sastanak je održan u prisustvu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je da EU očekuje da će obe strane postići opipljiv napredak u okončanju nerešenih slučajeva nestalih lica i ispunjavanju svojih obaveza prema porodicama.

U saopštenju se navodi da će Zajednički komitet za praćenje, kojim predsedava EU, koji nadgleda primenu Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije i njegovog Aneksa o primeni, redovno razmatrati postignuti napredak.

Kako se dodaje, Vučić i Kurti su potvrdili važnost rešavanja sudbine preostalih nestalih lica, kako bi se zatvorila patnja njihovih najmilijih i podstaklo trajno pomirenje i mir.

- Obe strane su prepoznale pitanje nestalih osoba kao humanitarno i istakle hitnu potrebu za dodatnim zajedničkim naporima na ublažavanju situacije pogođenih porodica i šire zajednice", dodaje se u saopštenju.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)
Ističe se da su strane odale priznanje Radnoj grupi za nestala lica, kojom predsedava Međunarodni komitet Crvenog krsta, za važan posao koji je obavila.

Navodi se da su se Beograd i Priština takođe obavezali da će se o operativnim detaljima dogovoriti na sledećem sastanku o normalizaciji odnosa na nivou glavnih pregovarača, uz posredstvo EU.

- Od 6.065 slučajeva nestalih u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine, 1.621 je ostao nerešen. Više od dvadeset godina kasnije, njihove porodice nastavljaju da žive u tuzi i ne znaju gde se nalaze njihovi najmiliji. Porodice imaju pravo da znaju sudbinu svojih rođaka kao i društvo u celini", poručuje se u saopštenju visokog predstavnika EU.

U saopštenju se ističe da pitanje nestalih nije samo humanitarna obaveza, već ključni faktor za postizanje pomirenja i poverenja među ljudima. Dodaje se da što pre treba okončati proces identifikacije mesta sahranjivanja.

- Sećanja blede, a pojedince, mesta i događaje je teže istražiti - zaključuje se u saopštenju Žozepa Borelja.

Delegacija Beograda predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem stigla je ranije danas u zgradu EU u Briselu, gde je održana nova runda dijaloga na visokom nivou. Malo ranije u zgradu je stigla i delegacija Prištine na čelu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Kurti je razgovarao u Briselu sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom uoči nove runde dijaloga. Sastanku je prisustvovao i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

(Telegraf.rs)

Video: Nova runda dijaloga Beograda i Prištine: Vučić i Kurti jedan preko puta drugog

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA