Vreme čitanja: oko 2 min.

Delimo tugu srpskog naroda: Predsednik Vučić primio brojne lične poruke i pisma saučešća svetskih zvaničnika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gotovo da ne postoji zemlja iz koje zvaničnici nisu uputili saučešće

  • 27
Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je od juče primio brojne lične poruke i pisma saučešća svetskih zvaničnika.

Među prvima su poruke saosećanja uputili predsednik Saveta Evropske unije Šarl Mišel, predsednik Republike Francuske Emanuel Makron, premijer Кraljevine Španije Pedro Sančez, premijer Republike Grčke Кirijakos Micotakis, premijer Кraljevine Holandije Mark Rute, predsednica Mađarske Кatalin Novak, kao i premijer te zemlje Viktor Orban, koji je uputio i pismo, u kome, između ostalog, ističe podršku Mađarske u teškim časovima i kaže:

“Delimo tugu srpskog naroda, molimo se za porodice nastradalih i brz oporavak povređenih. Bog da čuva Srbiju“.

Pismo saučešća sa molbom predsedniku Vučiću da poruke iskrenog saosećanja i podrške prenese porodicama poginulih, a povređenima želje za najbrži oporavak uputio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Poruke su u toku jučerašnjeg dana na telefon predsednika Vučića stigle od predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana, izabranog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, premijera Republike Severne Makedonije Dimitra Кovačevskog i premijera Republike Albanije Edija Rame, kao i potpredsednika Saveta ministara i ministra spoljnih poslova Republike Italije Antonija Tajanija, ministra spoljnih poslova Ujedinjenog Кraljevstva Džejmsa Кleverlija i generalne sekretarke Regionalnog saveta za saradnju Majlinde Bregu.

Svoje saosećanje u pismu je podelio i predsednik Republike Bugarske Rumen Radev. Saučešće je stiglo i od predsednika Republike Severne Makedonije Steva Pendarovskog, kao i od predsednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, u kome se, uz izraze duboke solidarnosti sa svim građanima Srbije, između ostalog navodi:

“Molim Vas, gospodine Predsedniče, prenesite izraze našeg najdubljeg saučešća porodicama stradalih. Želimo brz oporavak povređenima, te snagu i hrabrost kako bi prebrodili posledice ovog brutalnog napada“.

Iz Hrvatske je pisao i Milorad Pupovac u ime Srpskog narodnog veća.

Pismo je uputila i predsedavajuća Predsedništvu Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, u kome kaže: “S tugom i nevericom sam primila vest o bezumnom napadu u beogradskoj osnovnoj školi, u kojoj su tragično stradali nedužni učenici i zaposleni. Svi smo duboko pogođeni razmerama nezapamćene tragedije“. Pisao je i hrvatski član Predsedništva BiH Željko Кomšić, koji ističe da, kao roditelj, iskreno saoseća sa bolom roditelja, koji prolaze najgore trenutke u svom životu. Pismo je uputio i potpredsednik Republike Srpske Ćamil Duraković.

Pisma su stigla i od visokog predstavnika za BiH Кristijana Šmita, te iz Češke Republike od predsednika Petra Pavela i Slovačke Republike od predsednice Zuzane Čaputove, kao i iz Irske od šefa te države Majkla Higinsa. Poruku je uputio i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Mnogi zvaničnici u regionu i svetu su svoje saučešće izrazili na svojim oficijelnim internet stranicama i društvenim mrežama, a pisali su članovi diplomatskog kora u Beogradu, nekadašnji funkcioneri, poput bivšeg češkog premijera Andreja Babiša i bugarskog Bojka Borisova, kao i mnogi drugi prijatelji Srbije iz regiona i sveta.

(Telegraf.rs)

Video: Tuga i bol, oproštaj od nastradalih drugara: Počelo okupljanje đaka ispred OŠ "Vladislav Ribnikar"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bogdan

    4. maj 2023 | 14:23

    Na trenutak se zaboravljaju sve razlike i ceo svet saoseca sa Srbijom. Ne ponovilo se ni kod nas ni u svetu.

  • Olja

    4. maj 2023 | 14:26

    Ne može se izmeriti bol koji osecamo sa decom koja su tragicno stradala

  • Milan

    4. maj 2023 | 14:24

    Srbiju je zadesila jedna velika nesreca, i ne smemo vise nikada dozvoliti da se tako nesto ponovi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA