≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kristofer Hil položio venac oslobodiocima Beograda: "Žrtve Drugog svetskog rata osigurale slobodu danas"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Polaganju cveća je prisustvovao i diplomatski kor stranih država u Srbiji

  • 5
Polaganje venaca oslobodiocima Beograda Foto: Nikola Anđić

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je danas, povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, da je na živima da se sećaju onih koji su pali u Drugom svetskom ratu, kako bi današnje generacije mogle da žive slobodno.

- Oni su umrli da bi generacijama koje dolaze posle sloboda bila osigurana - rekao je Hil novinarima, nakon polaganja cveća na Groblje oslobodilaca Beograda, prenosi Tanjug.

Polaganju cveća je prisustvovao i diplomatski kor stranih država u Srbiji, a tom prilikom Hil je naglasio da je bitno setiti se svih trupa sa Istočnog fronta koje su bile različitih nacija, ali pod sovjetskom komandom.

- Jedna od najvažnijih nacija, posebno u oslobođenju Beograda koje se desilo u oktobru 1944. godine su bile trupe iz Ukrajine - rekao je on, i dodao da se Ukrajina danas trudi da svoju slobodu povrati jer su, po njegovim rečima, brutalno napadnuti od svojih komšija, tako da je obaveza da se sećamo ukrajinskih žrtava u prošlosti ali i da podržimo Ukrajinu u svojoj borbi danas.

-  Svi koji su danas ovde razumeju važnost Ukrajine u evropskoj demokratiji i slobodi, i nastavićemo da podržavamo Ukrajinu koliko god bude potrebno - zaključio je Hil.

Ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač rekao je da danas obeležavamo Dan pobede nad fašizmom, održavamo uspomenu na žrtve Drugog svetskog rata, ali i drugu godišnjicu početka rata u Ukrajini.

- Izgubili smo više od osam miliona stanovnika Ukrajine tokom Drugog svetskog rata i to je velika tragedija naše zemlje, a danas dvostruko pamtimo, jer još jednom pokušavamo da se borimo sa nacizmom i fašizmom - rekao je Tolkač i zahvalio svim saveznicima Ukrajine u Drugom svetskom ratu, ali i danas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA