≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kvinta: Rezultati izbora na KiM održani 23. aprila nisu trajno političko rešenje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kvinta je takođe saopštila da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU za normalizaciju odnosa

  • 1
Kosovo izbori Foto: Tanjug/Dopisništvo KIM

Države Kvinte, saopštile su da su izbori održani 23. aprila u četiri opštine na severu KiM, održani u skladu s "ustavnim i zakonskim zahtevima” Prištine.

Francuska, Italija, Nemačka, Britanija i SAD saopštile su da kao rezultat bojkota Srba koji žive u tim opštinama, rezultati izbora nisu dugoročno političko rešenje, prenosi Reporteri.

Države Kvinte pozvale su sve aktere, uključujući lokalne zajednice, da ''hitno rade zajedno prema rešenju koje osigurava održivu predstavničku participativnu demokratiju u tim opštinama'', javlja prištinski portal a prenosi Kosovo-online.com.

- Ne bi trebalo biti radnji ili inicijativa – uključujući novoizabrane načelnike opština i skupština opština – koje ne služe građanima ili koje mogu povećati napetosti. To uključuje izvršavanje više od administrativnih ovlašćenja i proces preuzimanja dužnosti jer gradonačelnici nisu dužni da polože zakletvu. Sve strane trebale bi se suzdržati od upotrebe sile ili radnji koje raspiruju napetosti ili podstiču sukobe - dodaje se u saopštenju.

Kvinta je takođe saopštila da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU za normalizaciju odnosa, uključujući potrebu hitnog napretka u stvaranju Zajednice srpskih opština.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zivela Rusija

    19. maj 2023 | 16:07

    Ta kvinta kad god moze destabilizuje Srbiju a mi nikad odlucno da odgovorimo. Kako jedan predsednik moze toliko da se plasi ?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA