Vreme čitanja: oko 3 min.

Grujičić: Zakon o hitnoj pomoći skoro gotov

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ministar zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opštin komentarisao probleme na lokalu

  • 0
Sednica Skupštine Skupština Srbije Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je danas u Narodnoj skupštini Srbije da se na izradi Zakona o hitnoj pomoći intenzivno radi i da je on skoro gotov.

Grujičić je, odgovarajući na pitanje poslanika Milije Miletića iz poslaničke grupe Za pomirenje SPP-USS-DSHV za skupštinskom govornicom upitao u kojoj je fazi izrada Zakona o hitnoj pomoći, rekla i da je potrebno promeniti i Zakon o zdravstvenoj zaštiti, jer je zbog digitalizacije koja je u toku taj zakonski akt zastareo.

"Mi ćemo u samom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti postaviti osnovne principe i podzakonskih akata vezano za hitnu pomoć", rekla je Grujičić.

Istakla je da nije moguće napraviti posebne zakone ili podzakonske akte za regulisanje rada svake medicinske službe.

O problemima na lokalu

Ministar bez portfelja zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opština Ivica Tončev rekao je da su problemi lokalnih samouprava oduvek bili u slabije razvijenim opštinama.

"Formiranjem ovog ministarstva Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić pokazali su da razmišljaju o razvoju nerazvijenih opština. Najveći problem u tim opštinama je odlazak ljudi i nedostatak kadrova", rekao je Tončev odgovarajući na pitanje Miletića o stanju u lokalnim samoupravama, prenosi Tanjug.

Istakao je da je veliki problem u tome što nenamenski transferi lokalnim samoupravama nisu povećavani od 2014. godine, a da su u međuvremenu porasli nameti koje lokalne samouprave imaju.

"Takođe su i niske plate u lokalnim samoupravama. Mi sa malim platama dobrog inžinjera ili pravnika ne možemo zadržati", naveo je Tončev.

Vesić: Uspeh niškog aerodroma

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da tokom 2022. godine kroz aerodrom u Nišu prošlo 389.022 putnika što je za 166 odsto više nego 2021. godine.

"U decembru 2022. godine imali smo 32.791 putnika. To za 113 odsto više nego decembra 2021. godine. U martu smo imali 30.595 putnika, a imali smo 21.765 putnika u martu mesecu 2021. godine", odgovorio je Vesić na pitanje Miletića koga je zanimalo da li će u narednom periodu biti većih ulaganja u niški aerodrom.

Dodao je da je od početka ove godine pa do kraja marta bilo je 89.029 putnika, a da je u istom periodu 2021. godine bilo je 51.425 putnika, što je 73 odsto više.

"U toku je izgradnja nove zgrade na aerodromu. U tu zgradu biće uloženo ukupno 11 miliona evra", rekao je Vesić.

Vesić je istakao je da je dobijena i građevinska dozvola za rekonstrukciju piste.

"Ukupno od 2018. godine od kad je Vlada Srbije preuzela aerodrom u njega je uloženo više od 700 miliona dinara", naveo je Vesić.

Kako je rekao, sa izgradnjom novog terminala aerodrom u Nišu imaće kapacitet do 1.500.000 putnika godišnje.

Očekivanja za Er Srbiju

"Srbija ove godine otvara 22 linije, prošle godine je otvoreno 15 linija. Očekujemo da završimo sa 3.000.000 putnika u Er Srbiji. To je mnogo bolje nego JAT koji je osambdesetih godina imao nekih pet miliona putnika, a ta zemlja je bila tri puta veća nego što je danas Srbija", rekao je Vesić.

Naglasio je da kada bude bio završen novi terminal na aerodormu Nikola Tesla u Beogradu njegov kapacitet će biti do 10 miliona putnika.

"Kako raste broj putnika u Beogradu tako će rasti i u Nišu i zato je važno da pripremimo kapacitete za 1,5 miliona putnika", objasnio je Vesić.

Dodao je da će raspisati konkurs za izradu studije koja bi trebalo da pokaže u kojim delovim Srbije je potrebno izgraditi aerodrome, ne samo putničke nego i kargo, kao i heliodrome.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA