≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ovako su reagovali inostrani zvaničnici na nasilne akcije vlasti tzv. Kosova na severu pokrajine

Vreme čitanja: oko 5 min.

Prilikom upada u institucije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću priadnici policije tzv. Kosova koristili su suzavac i šok bombe

  • 23
Kosovo Zvečan Kosovska policija neredi Edi Rama, Entoni Blinken i Kristofer Hil Foto-kolaž: Tanjug/AP, Nikola Anđić

Zvaničnici iz regiona i Evrope osudili su danas preuzimanje institucija na severu Kosova, koje su izvali pripadnici Kosovske policije, koji su najpre su danas pre podne, nešto posle 11 časova okružili zgrade opština u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu, a zatim i nasilno ušli u njih. Na zgradama su postavljen i zastave tzv. Kosova. Prilikom upada u institucije koristili su suzavac i šok bombe, a povređeno je 10 ljudi.

Ambasada Amerike u Srbiji podelila je stav ambasadora SAD u Prištini Džefrija Hovenijera koji je ranije danas osudio postupke kosovskih vlasti i pozvao da se one odmah zaustave.

''SAD osuđuju tekuće akcije kosovskih vlasti da uđu u opštinske zgrade na severu Kosova. Današnje nasilne mere moraju se odmah prekinuti'', napisao je Hovenijer na svom nalogu na Tviteru koji je retvitovala Američka Ambasada.

Blinken: Kurti odmah da obustavi nasilne akcije 

I američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na severu i da se ponovo fokusira na dijalog koji vodi Evropska unija.

Blinken je naveo da SAD osuđuju jednostrane akcije koje je sprovela Vlada Kosova kako bi ušla u opštinske zgrade na severu silom.

"Te akcije su u suprotnosti sa sugestijama SAD i EU. Ove akcije su nepotrebno dovele do podizanja tenzija, podrivaju naše napore da pomognemo da se normalizuju odnosi Srbije i Kosova i imaće posledice po bilateralne odnose SAD sa Kosovom. Pozivamo kosovskog premijera Aljbina Kurtija da zauzme drugačiji kurs, a sve strane da se uzdrže od daljih akcija koje će rasplamsati tenzije i promovisati konflikt", naveo je Blinken u izjavi.

On se oglasio i na Tviteru, gde je podvukao da SAD oštro osuđuju akcije Vlade Kosova.

"Oštro osuđujemo akcije Vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na severu i povećavaju nestabilnost. Pozivamo kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU", naveo je Blinken na Tviteru.

EU:  Osuđujemo sukobe na severu 

Portparol Evropske spoljnopolitičke službe saopštio je da Evropska unija najoštrije osuđuje sukobe kosovske policije i demonstranata na severu Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština.

Video: U toku upad kosovske policije u zgradu opštine Leposavić

"Snažno žalimo zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu, Euleks. Euleksu mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat. Svi moraju da preduzmu akcije kako bi smanjili napetu situaciju i odmaһ vratili smirenost. EU neće priһvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije. Očuvanje mira i bezbednosti na terenu treba da bude prioritet", kaže se u saopštenju.

Takođe je navedeno da EU dosledno ističe, da nedavni vanredni izbori na severu Kosova ne nude dugoročno političko rešenje za opštine u kojima su održani.

"Takvo rešenje se može naći samo kroz istinski dijalog između sviһ ključniһ aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskiһ Srba – uz pomoć EU", poručuje se u saopštenju.

Poslanica nemačke Levice: Kurti odmah da povuče policijske snage

Reaovala je i poslanica Levice u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić izjavila je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti mora odmah da povuče policijske snage.

Ona je istakla da Nemačka, kako je rekla, takođe ''deli odgovornost'' što je tzv. Kosovo ''bure baruta''.

''Duboko sam šokirana izveštajima o rigoroznoj akciji kosovske policije protiv zgrada opština i stanovništva u Zvečanu. Neophodna je hitna deeskalacija. Kurti mora odmaһ da povuče policijske snage. Nemačka takođe deli odgovornost što je Kosovo bure baruta i mora da utiče na Kurtija kako bi deeskalirao situaciju'', napisala je ona na svom profilu na Tviteru.

Video: Čuje se zvuk eksplozije, oklopna vozila patroliraju: Najnoviji snimak s KiM

Šefica UNMIK-a Karolina Zijade zatražila je da se hitno preduzmu koraci da se smanje tenzije na severu KiM.

Cvijanović: Ono što radi Priština je bezbednosna pretnja za ceo region

Srpska članica i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da ono što rade "razularene privremene institucije u Prištini" predstavlja bezbednosnu pretnju za ceo region.

Ona je dodala da je sve što se poslednjih godina dešava na KiM sramota SAD i EU i ljaga na njihovom obrazu.

"Ovo je još jedan pokazatelj sa kakvim se izazovima suočava Srbija i koliko je važno očuvati političku stabilnost kako bi država bila u stanju da u svakom trenutku adekvatno odgovori na sve provokacije i pritiske", rekla je Cvijanović za Srnu, a prenosi Tanjug.

Istakla je da daje punu podršku rukovodstvu Srbije u svim njihovim naporima na zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji, kao i interesa države Srbije.

Šef OEBS-a pozvao na deeskalaciju situacije na severu KiM

Predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani pozvao je danas na deeskalaciju situacije na severu Kosova i Metohije.

"Kao predsedavajući OEBS-a, pozivam na deeskalaciju i smirivanje tenzija na severu Kosova. OEBS je spreman da pomogne. Misija OEBS-a na Kosovu ima kredibilitet i povreenje među ljudima i institucijama. Ključno je održati mir i stabilnost", napisao je Osmani na Tviteru.

Video: Snimak sukoba građana i policije na ulicama u opštini Zvečan

Osmani, koji je danas trebalo da poseti Kosovsku Mitrovicu, rekao je da će što je pre moguće, PONOVO RAZMOTRITI kada će posetiti taj grad.

Reagovao je i Premijer Albanije Edi Rama. On je kritikovao akcije kosovske policije na severu KiM, nazvavši ih ''opasnim i nepotrebnim''.

''Pridružujem se apelu SAD da se ne ide dalje s ovim, ne samo opasnim, već i potpuno nepotrebnim putem danas, kada je demokratski svet u centar pažnje postavio dijalog, normalizaciju odnosa, i uzajamno priznanje Kosova i Srbije'', napisao je Rama na svom nalogu na Tviteru.

Ranije danas kosovska policija upala je i zgrade opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, gde su se okupili građani u pokušaju da spreče njihove ulaske.

''Da li ovo što se dešava na Kosovu pomaže procesu u kojem su angažovani svi veliki prijatelji Kosova i Albanije, za normalizaciju i međusobno priznanje Kosova i Srbije?! Sigurno ne, sve dok su naši najveći prijatelji duboko zabrinuti!'', napisao je Rama na Tviteru.

Rode pozvao kosovske vlasti da blisko sarađuju sa Kforom i Euleksom

Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode pozvao je kosovske vlasti da blisko sarađuju sa Kforom i Euleksom.

Rode je na Tviteru naveo da poziva sve da se uzdrže od eskalacije, i napisao da je saglasan sa ocenom američkog ambasadora na Kosovu Džefrija Hovenijera da današnje nasilne mere treba odmaһ da budu obustavljene.

"Pozivamo sve da se uzdrže od eskalacije, pozivamo kosovske vlasti da blisko sarađuju sa Kforom i Euleksom", napisao je Rode.

Fully agree. We call on everyone to refrain from escalation, urge Kosovan authorities to work closely with @NATO_KFOR and @EULEXKosovo . https://t.co/LFDggjM6jk— Ambassador Jörn Rohde (@GermanAmbKOS) May 26, 2023

(Telegraf.rs)

Video: Snimak kako specijalci KPS pokušavaju da zauzmu zgrade opština Zvečan, Leposavić i Zubin potok

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa da

    26. maj 2023 | 20:36

    Oni se uvek oglase i osude al tek kad šipci urade šta su naumili. Ko će da skine zastave i ko će da ih istera iz kancelarija? Oni su svoje završili

  • Dogodine u Prizrenu ☦️

    26. maj 2023 | 20:31

    Nek ste vi na tviteru napisali da se oni smire. Bolesnici

  • Darinka

    26. maj 2023 | 21:04

    Kako su fasisti reagovali?! Pa eto kako dozvolili ono što su dogovorili sa siptarima, još većim fasistima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA