≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

NATO raspoređuje nove snage na Kosovu

Vreme čitanja: oko 2 min.

U saopštenju obavljenom na Tviter nalogu Komande, dodaje se da Komanda nastavlja da ''pomno prati'' situaciju na Kosovu

  • 10
Kosovo Srbija tenzije Foto: Tanjug/AP/Bojan Slavković

Kao odgovor na nedavne nemire i ranjavanje 30 pripadnika NATO snaga na tzv. Kosovu, NATO je odredio raspoređivanje Operativniһ rezervniһ snaga (ORF) za zapadni Balkan, saopšteno je danas iz Združene komande NATO-a u Napulju.

- Raspoređivanje dodatniһ snaga NATO-a na Kosovu je razborita mera kako bi se osiguralo da KFOR ima kapacitete koji su mu potrebni da održi bezbednost u skladu sa našim mandatom Saveta bezbednosti UN. Želim da poһvalim KFOR što je preduzeo brze, uzdržane i profesionalne akcije da interveniše kako bi zaustavio nemire i spasio živote. Nasilje mora da prestane, a sve strane moraju da prestanu da preduzimaju radnje za podrivanje mira u bilo kojoj zajednici na Kosovu - naveo je komandant Združeniһ savezničkiһ snaga u Napulju Stjuart Manš.

U saopštenju obavljenom na Tviter nalogu Komande, dodaje se da Komanda nastavlja da ''pomno prati'' situaciju na Kosovu i da će nastaviti da koordinira sa KFOR-om, kako bi se osiguralo da ''imaju sve sposobnosti i snage koje su im potrebne da obezbede okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice u skladu sa mandatom na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999.

Američki Kfor stigao na KiM

Američki Kfor stigao je kao pojačanje u Leposavić, i njihovi vojnici pridružili su se pripadnicima italijanskog kontigenta koji se nalaze ispred zgrade opštine, piše Kosovo online.

Predstavnici Srba bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić, član Predsedništva Srpske liste Slavko Simić i načelnica Opštinske uprave Radmila Vukićević preneli su novinarima da su im iz Kfora rekli da su pojačali prisustvo "poučeni jučerašnjom situacijom u Zvečanu".

Simić i Todić razgovarali su sa danas ranije sa komandantom američkog Kfora kojem su ponovo preneli zahteve da se specijalna jedinica Kosovske policije povuče i da novoizabrani gradonačelnik Ljuljzim Hetemi napusti zgradu opštine, u kojoj se nalazi od juče.

Todić je ukazao da Srbi okupljeni ispred zgrade opštine ne žele nikakve incidente već samo da im se obezbedi nesmetan rad u svojim institucijama i normalan život.

Komandant Kfora je rekao da žele da se dijalogom sve završi i da će brige i zahteve koji su Srbi izneli preneti gradonačelniku i da se nadaju da će se sve rešiti na miran način.

Naveo je da su oni i prisutni kako ne bi došlo do eskalacije situacije kao što se desilo u Zvečanu i da budu posrednik kako bi se došlo do mirnog rešenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xxx

    30. maj 2023 | 15:56

    Pa po toj rezoluciji 1244 siptari nemaju sta da traze na severu Kosova. I zasta sluzi Kfor?

  • Драган

    30. maj 2023 | 16:59

    Одерна колонизација !Да ли то дозвољава Савет Безбедности УН ????

  • Djordje

    30. maj 2023 | 18:04

    Bezbednost i sigurnost naroda je na prvom mestu!! Podrska za narod na KIM!....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA