≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hovenijer: Postoji velika opasnost da stranci uspostave protektorat nad severom Kosova

Vreme čitanja: oko 1 min.

Postoji veoma ozbiljan rizik da će stranci uspostaviti de fakto, a možda i de jure protektorate nad severom. Kratkovida politika u najgorem slučaju stvara Palestinu, a u najboljem slučaju Kipar", rekao je Hovenijer

  • 19
Kosovo izbori Foto: Tanjug/Dopisništvo KIM

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je da što je više stranih trupa na Kosovu, manje je vlasti Prištine nad njim, a govoreći o situaciji na severu istakao je da postoji velika opasnost da kako je naveo, stranci uspostave de fakto, a možda čak i de jure protektorat nad severom Kosova, prenosi Kosovo Online pozivajući se na Gazeta Blic.

"Više NATO trupa na Kosovu znači više stranih trupa. To znači manje moći i ovlašćenja za Kosovo. Više stranog prisustva na Kosovu, znači manje mogućnosti za lokalno stanovništvo i Albance da sami odlučuju. Postoji veoma ozbiljan rizik da će stranci uspostaviti de fakto, a možda i de jure protektorate nad severom. Kratkovida politika u najgorem slučaju stvara Palestinu, a u najboljem slučaju Kipar", rekao je Hovenijer.

Dodao da je neophodno razgovarati sa Amerikom da bi se stvari smirile.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    30. maj 2023 | 18:40

    Neka Ameri daju šiptarima deo Teksasa,a ne da otimaju deo Srbije i daju im državnost.Pa neka se onda oni bakću sa njima.Oni su ih stvorili,neka vode brigu o njima.

  • igor

    30. maj 2023 | 19:34

    Srbija će ostati privržena traženju mirnog načina rešenja krize ali neće dozvoliti da Priština gazi Srbe na KiM.

  • SimaX

    30. maj 2023 | 21:20

    Srbi imaju pravo da žive u miru i bezbednosti, bez straha od nasilja koje bi moglo proizaći iz Kurtijevih političkih poteza.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA