Vreme čitanja: oko 2 min.

Komandant Kfora: Da nismo intervenisali na severu, sada bismo oplakivali mrtve

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je rekao da Kfor ostaje spreman za svaku situaciju

  • 3

Da Kfor nije intervenisao na severu Kosova, sada bismo oplakivali mrtve, izjavio je komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuća.

"Tridesetek vojnika Kfora, od kojih 19 Mađara i 11 Italijana, u ponedeljak je povređeno u kukavičkom napadu urbane gerile. Ja sam uz njih i njihove porodice. Devetorica Italijana su u bolnici u bazi Kamp Viljađo u Italiji, jedan je primljen u zdravstvenu ustanovu u Prištini, a jedan u Skoplju. Niko od njih nije životno ugrožen, brzo će se oporaviti", kazao je Ristuća za italijanski dnevnik La Repubblica.

Kako je rekao, zgrada opštine Zvečan pretvorena je u "operacionu salu sa izuzetno nestabilnom situacijom".

Naveo je da je u ponedeljak odredio veliki kontingent vojnika u četiri opštine sa srpskom većinom za inauguraciju nedavno izabranih albanskih gradonačelnika.

Sav rizik, istakao je, vezan je za činjenicu da je premijer Aljbin Kurti odlučio da nastavi sa inauguracijom, uprkos protestima Srba i sumnjama međunarodne zajednice.

"Tvrdoglavost lokalnih albanskih vlasti da ne postupe po indikacijama dobijenim od zapadnih partnera, naznakama koje služe za olakšavanje dijaloga, posebno u svetlu napretka postignutog sa Briselskim i Ohridskim sporazumom, u velikoj meri je oslabila ravnotežu", napomenuo je Ristuća.

Ne opakujemo mrtve, među srpskim stanovništvom ili albanskim policajcima, zato što je Kfor intervenisao i uspeo da smiri situaciju, podvukao je on.

Preneo je da se napad dogodio, jer je 15 kosovskih policajaca satima bilo blokirano u tri oklopna vozila, okružena uznemirenom masom.

"Protest je izmakao kontroli, samih srpskih demonstranata, a da je intervenisala kosovska policija situacija bi se još više pogoršala. Zbog toga smo intervenisali, kako nalaže uredba o angažovanju u okviru našeg mandata, da omogućimo odlazak tri vozila", rekao je Ristuća.

Kako je ispričao, pripadnici Kfora su u tom trenutku bili pogođeni kesama u kojima su bili komadi gvožđa i eksera, molotovljevim koktelima, pa čak i hicima iz oružja.

On je rekao da se za Kfor ništa nije promenilo posle tog dana i da Mandat Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN ostaje nepromenjen.

Kfor je, kako je naglasio, spreman za svaku priliku.

Što se tiče prisustva ruske grupe "Vagner" na Kosovu, komandant Kfora uverava da do danas nema dokaza o njihovom prisustvu na ovom području.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stršljen

    1. jun 2023 | 05:54

    E vidite kakvi su debili postavljeni za rukovodeće u KFORU. Debil nije shvatio da smo odavno razumeli da su oni tamo da brane šiptare koje su naoružavali i uvežbavali da bi maltretirali i tukli srpski narod. Budala ne razume da su njegovi predpostavljeni tamo postavili vojnike Madjarske i Italije zemlje koje su na čelu razumevanja ugroženosti srpskog naroda. A ako bi takvi trebalo da brane narod Srbije njega odavno tamo ne bi ni bilo. A mrtve bi brojali šiptari i vi, prodani koji za narkotike koji za dolare, stojite na stranu dokazanih zločinaca.

  • panic

    1. jun 2023 | 00:06

    ne laži fasisto

  • Војо

    1. jun 2023 | 17:55

    А шта би било да сте поступали у складу са резолуцијом 1244 од момента кад сте ступили у јужну српску покрајину Косово и Метохија? Е, видите, из тог доба и потичу проблеми, па преко толерисања погрома и затим проглашења шиптарске назови државе. Радили сте оно што вам, као и данас, наређују силеџије из САД преко НАТО, односно КФОР-а. Ту је корен проблема. Живела СРБИЈА!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA